måndag 16 maj 2011

Uppochner

När jag packade för den här resan så tog jag fram mina sommarklänningar, shorts, bikini och flipflops. Vad jag inte tänkte på att packa för en resa till Australien var raggsockar.
För vem associerar Australien med raggsockar och tjocka tröjor? Nu önskar jag att jag hade lämnat lite plats for ett par varma sockar. Det är höst här och även om det fortfarande är 20-25 grader på dagarna så är kvällarna kyliga.
Den lägsta temperaturen hittills har varit 5 grader. För oss svenskar så är inte det så kallt, men australiensarna bygger inte hus som vi gör. Dom bygger för att stänga ute värmen och hålla inne kylan, helt bakvänt. Så på mornarna är det alltid iskallt inomhus och jag försöker hålla mig varm med filtar och varmvattenflaskor på kvällarna.


Brisbane


På grund av den plötsliga temperaturförändringen så har jag varit förkyld en hel del.
Det är väldigt frustrerande eftersom man vanligtvis håller sig inomhus när man är sjuk, men just nu så är det kallare inomhus.
Så  jag har ägnat mig åt att baka bröd och göra soppor och annan god mysmat, cafét har börjat servera en del soppor som är jättegoda, sa jag har snott recepten och förbättrat dom en del.

Helgen som var så fick jag vara frisk iallafall, jag var dessutom ledig hela helgen så vi spenderade helgen på Guldkusten. Det är så härligt att vakna, promenera ner till stranden på 5 minuter, köpa en kaffe och sätta sig på en bänk vid strandpromenaden och njuta av utsikten och titta på surfarna. De får det att se så enkelt ut. Men jag kunde knappt stå upp första gången jag badade här när en våg kom. Helt otroligt var kraftfulla dom är.
Så jag har inte vågat mig på det där med surfing än. Men när det är dags så kommer Luke att lära mig steg för steg i lugnt vatten, så det känner jag mig trygg med.

Surfare pa Guldkusten




En sak som jag har gottat mig med när jag varit sjuk är smaskig hemlagad indisk mat.
Jag fick syn på en artikel i en av mina australiensiska mattidningar med grundrecept på currypastor, jag provade deras Korma och det var helt fantastiskt gott.
Det bästa är att man kan blanda ner lamm eller göra den helt vegetariskt, sa Luke är glad för han får äta lite kött.

Har har ni grundrecptet på Korma currypasta, det är jätteenkelt och tro mig, det är väl värt att göra själv.

Korma:

20ml kumminfrön
55g cashewnötter, råa
60ml tomatpuree
60ml hackad färsk koriander
2 krossade vitlöksklyftor (krossa med sidan av ett knivblad)
40ml kokosflingor
20ml garam masala
60ml finriven färsk ingefära
40ml malen koriander
40ml paprikapulver
40ml malen gurkmeja
60ml matolja

Lägg kumminfron i en stekpanna och värm på medelvärme, rör om och värm i 1-2 minuter.
Lägg kryddor, nötter, tomatpuree, vitlök och kokosflingor i en mixer och mixa i någon minut.
Tillsatt sedan olja och mixa allt tills det bildar en jämn pasta. Skrapa ner från sidorna av mixern lite då och då.

Nu kan du antingen laga till detta direkt eller lägga i en steriliserad glasburk i kylen, häll på ett lager olja ovanpå så håller det upp till en månad i kylen. (För att sterilisera en glasburk, lägg in den i ugnen utan lock 10 minuter i 100 grader)

Har fortsätter receptet på Lamm Korma:
(4 pers)

20ml matolja
400g lammkött, skuret i 2cm bitar
2 gula lökar, hackade
Korma currypasta, 1 sats
1 liter kycklingbuljong
80g babyspenat, färsk
60ml grekisk matlagningsyoghurt

Värm oljan i en stor stekpanna på medelvärme, stek lammköttet under omrörning i 4-5 minuter eller tills det blivit brunt. Lägg över köttet på en tallrik och gör rent stekpannan.

Fortfarande på medelvärme, stek löken i ca 10 minuter under omrörning tills den är mjuk utan att den fått färg. Tillsatt köttet och currypastan, låt sjuda i någon minut och rör sedan ner buljongen.

Sänk till låg värme och låt sjuda halvt täckt i  och en halv timme eller tills köttet är mört.
Rör i spenaten och värm i ytterligare någon minut. Ta av från plattan och rör ner yoghurten.

Servera med ris och bröd.

torsdag 14 april 2011

Mystiska skjul och muterade får

Jag skrev igår om alternativa sätt att sälja frukt häromkring, jag måste därför komplettera den berättelsen med Skjulet. När jag promenerar här uppe så går jag till den Stora vägen" och
vänder. Jag brukar stå där en stund och beundra utsikten över bergen, men en dag när jag stog där
så la jag märke till ett litet skjul en bit längre fram på vägen.
Nu råkar det vara så att jag är en otroligt nyfiken person, så min första impuls var såklart att undersöka Skjulet.
Men jag är trots allt på landsbygden i Australien.. och trots att alla har varit otroligt vänliga häromkring så såg jag framför mig en gubbe i jeanshängslen och cowboyhatt med ett hagelgevär hoppa fram så fort jag tagit ett steg in i Skjulet .(Varför jeanshängslen och cowboyhatt undrar du? -jag har ingen aning)

Så det tog ett par promenader innan min nyfikenhet till slut tog överhanden. Jag hade kommit fram till
att bevisen talade för att Skjulet faktiskt var öppet for allmänheten;

1. Skjulet har ingen dörr
2. Man kan skymta små korgar och tavlor inne i Skjulet
3. Utanför skjulet finns en liten grusplan med en skylt där det står "Parkering"



Så jag gick in.

Och det visade sig att Skjulet var ytterligare en variant av landsbygdens frukt & grönsaksstånd.
På bänkarna där inne fanns korgar fulla med godsaker!
Jag gick därifrån den dagen med två färska kiwifrukter och en ask med tomater. Jag ska hålla koll på Skjulet i framtiden och se om det dyker upp fler roliga frukter.





















Nu vill jag berätta om något som har förbryllat mig det senaste. När jag är ute och går så ser jag alla möjliga djur, allt från kaniner, getter och gäss till kakaduor och wallabys. Men jag har aldrig sett något så konstigt som det jag och Luke såg häromdagen...
Vi stannade till för att titta på den lilla fårflocken som en av grannarna har, Luke frågade om jag kunde se vad det var för något konstigt en av fåren hade vid ryggslutet.
Först trodde jag att det var tovig ull, men när vi gick lite närmare så såg vi att det var
En Stor Lång Svans!



Alla fåren hade dessa konstiga svansar!
Jag har sett många får i mitt liv, men aldrig någonsin har jag sett får som ser ut sådär. Jag måste ta reda på vad det här är för konstiga mutant-får. Om någon redan vet något om dem så får ni gärna höra av er.


Nu till något helt annat: Mat.
Jag vill dela med mig av ett recept som jag skämde bort Luke med häromdagen, det är inte ofta den mannen får äta kött nuförtiden =)
Jag har inte smakat den själv, då jag inte äter kött, men Luke var oerhört tacksam och den fick definitivt inte stå länge i kylen.



Gordon Ramsays Lasagne Al Forno

2 msk olivolja
1/2 skalad lök
1 stor skalad morot
2 vitlöksklyftor, skalade
2 nypor torkad oregano
300 g nötfärs
1 msk tomatpure
1 msk worcestershiresas
1 lagerblad
2 msk rödvin
1*400g burk krossade tomater
50 ml mjölk
Salt och peppar

Sås:
25 g smör
25 g mjöl
300 ml mjölk
En nypa muskotnöt
60 g cheddarost, riven
30 g parmesanost, riven

Övrigt:
6 lasagneark

Värm ugnen till 220 grader. Värm olivolja i en stekpanna. Riv lök och morot och krossa vitlöken, stek dessa tillsammans. Krydda med lagerblad, oregano, worcestershiresas och salt & peppar.
Låt löken bli mjuk och gör sedan ett hål i mitten av pannan, lägg köttfarsen där och rör om för att blanda med lök och morot. Stek tills färsen är brynd.

Tillsätt vinet och värm någon minut, tillsätt sedan krossade tomater och låt småkoka i 2-3 minuter, häll sedan i mjölken, rör om och ställ åt sidan.

Smält smör i en kastrull, tillsätt mjöl och rör om tills blandningen blir till en pasta. På låg värme, häll i en tredjedel av mjölken och vispa för att få bort eventuella klumpar. Tillsätt resten av mjölken en tredjedel åt gången under omrörning. Krydda med salt, peppar och muskotnöt och låt såsen värmas någon minut, rör sedan ner cheddarosten. Varva färs, ostsas och pasta i en ugnsfast form. Avsluta med ostsås och strö över parmesanosten. Grädda i ugn i 20-25 minuter

onsdag 13 april 2011

Korgen i trädet

Jag försöker promenera varje dag, här är jag ju bortskämd med varmt väder och vacker natur, så det är synd att inte ta vara på det. Jag har en favoritrunda som jag försöker ge mig ut på när jag är uppe i bergen, en sträcka på totalt 3km, en lagom eftermiddagspromenad.
När jag först upptäckte den vägen så var jag bara ute och såg mig omkring, jag fick efter en stund syn på en korg som hängde från ett träd precis utanför någons infart. Brevid fanns en brevlåda och en handskriven skylt:


"Avocado 50c,
Passionsfrukt 30c
Citrus 30c
Lägg pengar i brevlådan tack"




Jag visste inte det då, men detta är väldigt vanligt på landsbygden häromkring. Om man odlar frukt eller grönsaker så säljer man det man inte själv använder på det har sättet.
Jag tycker att det är helt fantastiskt charmigt! Jag önskar att jag kunde köpa all min frukt såhär! =D
Men den senaste tiden så har korgen varit tom, fram tills idag!

Jag var ute på en kort morgonpromenad och bestämde mig for att titta till korgen. Till min stora förtjusning var den full av...nånting. En konstig frukt jag aldrig sett förut, jag tittade på skylten igen, men ingen av de sakerna passade in på denna underliga frukt.. Jag tog ett kort och gick tillbaks för att vidare undersöka detta.

Det visade sig att den mystiska frukten var en typ av Passionsfrukt! Jag trodde att det bara fanns en typ, de små bruna skrynkliga sakerna man köper på ICA...
Men tydligen så  finns även denna, den kallas Gul passionskrukt eller Maracuja.
Jag har dessutom alltid trott, eller jag antog snarare, att passionsfrukt växte på träd. Men nix!
Passionsfrukt är en klätterväxt! dessutom så är passionsfrukten tydligen ett bär, inte en frukt.
Tydligen så har vi en passionsfruktsranka på baksidan här (Hur kunde jag missa det?!?)
Jag gick för att undersöka och såg direkt dom fräcka blommorna, jag hade ingen aning om att de såg ut på det sättet.
Så nu har jag lärt mig något nytt. Och jag ska prova Gul passionsfrukt till kvällsmaten idag. =)

Passionsfruktsblomma

 
Gul Passionsfrukt

Och på tal om goda saker: Idag gjorde jag en smarrig efterrätt, ingen passionsfrukt i den har gången, men däremot Macadamianötter, som också växer häromkring. De heter "Blondies" och är som brownies, fast med vit choklad. Jag hittade detta recept i mattidningen Good Taste.



Macadamia Blondies


150g vit choklad, i bitar
100g smör, i bitar
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
3,25 dl vetemjöl
2,5 dl Macadamianötter (Hasselnötter går också bra)
1 och 3/4 dl strösocker
Florsocker, för dekoration

Värm ugnen till 160 grader. Smöra och mjöla en ugnsfast form 16*26cm.
Värm choklad och smör över ett vattenbad och rör om tills blandningen är helt smält och krämig.
Sätt åt sidan i 5 minuter och låt svalna något.
Vispa ägg och vaniljsocker och blanda sedan detta med chokladblandningen under omrörning tills smeten är smidig.
Blanda mjöl, nötter och socker i en skål och rör om, häll smeten i formen och baka i ugnen i 40 minuter.
Låt svalna i kylen ett par timmar och dekorera med florsocker.
Njut!

söndag 10 april 2011

Nystart


Jag har varit i Australien i 2 månader nu och det har varit mycket att vänja sig vid, saker som värmen, luftfuktigheten, spindlarna och att inte kunna gå barfota i gräset (Man KAN göra det såklart, men det är inget jag rekommenderar...)
Men jag har lärt mig och vant mig. Jag är numera erfaren nog att hålla en arm framför mig om jag går omkring på t.ex verandan i mörkret (I ärlighetens namn så gör jag det ibland även i dagsljus) För det är bättre att fånga eventuell spindelvav med armen än med ansiktet...


Men jag måste erkänna att jag fortfarande avskyr att gå omkring utomhus i mörkret, här på landet så finns det inte så mycket gatlampor direkt, så man ser inte vart man sätter fötterna.
Jag föreställer mig att gräset kryllar av ormar och att giftspindlar lurar i buskar och träd ovanför mig.
Jag vet att det är löjligt, men så är det, jag hoppas att jag blir tuffare med tiden ;)


Men det finns så otroligt mycket bra saker här, trädgården bjuder på citroner, mandariner och chilifrukter, i örtträdgården finns allt från basilika till persilja, gräslök och timjan.
Jag har även hunnit botanisera bland alla mattidningar här och hittat tre favoriter: Delicious magazine, GoodTaste och GoodFood magazine. Så mycket nya recept att prova!
Jag lärde mig snabbt att jag måste modifiera de australiensiska recepten något, 1 cup ar ju 2,5 dl, men jag visste inte att deras matsked ar annorlunda från våran. En australiensisk matsked ar 20ml, medans vår är 15ml.
Innan jag klurade ut detta så blev det lite konstigt ibland.

Citronträdet
Just nu är det äppelsasong här borta och mina mattidningar har bjudit på recept på äppelpaj, äppelstrudel, äppeltart och andra godsaker. Eftersom att jag har ett par ark smördeg i frysen sa blir det nog en äppelstrudel nästa gång det är dags for efterrätt, mumma!

Och på tal om efterrätt så har en av mina favoriter varit lika omtyckt här i Australien som hemma i Sverige.
 Min New York Blueberry Cheescake var populär både på Guldkusten och i Tasmania. Receptet är Leila Lindholms och det kan vara den godaste Cheescake jag någonsin ätit. Har har ni receptet;














New York Blueberry Cheescake

Kexbotten:
300g Digestivekex
150g smör

Cheescakesmet:
600g Philadelphiaost
2,5 dl kesella (10%)
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse (maizena)
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 dl vispgrädde
200g vit choklad
1,5 dl färska eller frysta blåbär (om dom är frysta, tina dom inte först)


Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
Tryck ut kexblandningen i en teflonform med löstagbar kant (24cm i diameter)
Förgrädda botten i mitten av ugnen i ca 10 minuter och låt svalna.
Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål. Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
Rör i ett ägg i taget och till sist vispgrädden.
Bryt chokladen i bitar och smält over ett vattenbad, se till att skålen med chokladen inte nuddar vattnet när du gor det här.
 Blanda ner chokladen i smeten.
Häll smeten över kexbotten och strö över blåbär. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills den är gyllenbrun, täck då cheescaken med aliminiumfolie, stäng av ugnen och låt stå i eftervärmen i ca 30 minuter.
Servera kall, jag tycker själv att den är som godast när den fått stå i kylen över natten.