söndag 10 april 2011

Nystart


Jag har varit i Australien i 2 månader nu och det har varit mycket att vänja sig vid, saker som värmen, luftfuktigheten, spindlarna och att inte kunna gå barfota i gräset (Man KAN göra det såklart, men det är inget jag rekommenderar...)
Men jag har lärt mig och vant mig. Jag är numera erfaren nog att hålla en arm framför mig om jag går omkring på t.ex verandan i mörkret (I ärlighetens namn så gör jag det ibland även i dagsljus) För det är bättre att fånga eventuell spindelvav med armen än med ansiktet...


Men jag måste erkänna att jag fortfarande avskyr att gå omkring utomhus i mörkret, här på landet så finns det inte så mycket gatlampor direkt, så man ser inte vart man sätter fötterna.
Jag föreställer mig att gräset kryllar av ormar och att giftspindlar lurar i buskar och träd ovanför mig.
Jag vet att det är löjligt, men så är det, jag hoppas att jag blir tuffare med tiden ;)


Men det finns så otroligt mycket bra saker här, trädgården bjuder på citroner, mandariner och chilifrukter, i örtträdgården finns allt från basilika till persilja, gräslök och timjan.
Jag har även hunnit botanisera bland alla mattidningar här och hittat tre favoriter: Delicious magazine, GoodTaste och GoodFood magazine. Så mycket nya recept att prova!
Jag lärde mig snabbt att jag måste modifiera de australiensiska recepten något, 1 cup ar ju 2,5 dl, men jag visste inte att deras matsked ar annorlunda från våran. En australiensisk matsked ar 20ml, medans vår är 15ml.
Innan jag klurade ut detta så blev det lite konstigt ibland.

Citronträdet
Just nu är det äppelsasong här borta och mina mattidningar har bjudit på recept på äppelpaj, äppelstrudel, äppeltart och andra godsaker. Eftersom att jag har ett par ark smördeg i frysen sa blir det nog en äppelstrudel nästa gång det är dags for efterrätt, mumma!

Och på tal om efterrätt så har en av mina favoriter varit lika omtyckt här i Australien som hemma i Sverige.
 Min New York Blueberry Cheescake var populär både på Guldkusten och i Tasmania. Receptet är Leila Lindholms och det kan vara den godaste Cheescake jag någonsin ätit. Har har ni receptet;














New York Blueberry Cheescake

Kexbotten:
300g Digestivekex
150g smör

Cheescakesmet:
600g Philadelphiaost
2,5 dl kesella (10%)
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse (maizena)
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 dl vispgrädde
200g vit choklad
1,5 dl färska eller frysta blåbär (om dom är frysta, tina dom inte först)


Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
Tryck ut kexblandningen i en teflonform med löstagbar kant (24cm i diameter)
Förgrädda botten i mitten av ugnen i ca 10 minuter och låt svalna.
Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål. Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
Rör i ett ägg i taget och till sist vispgrädden.
Bryt chokladen i bitar och smält over ett vattenbad, se till att skålen med chokladen inte nuddar vattnet när du gor det här.
 Blanda ner chokladen i smeten.
Häll smeten över kexbotten och strö över blåbär. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills den är gyllenbrun, täck då cheescaken med aliminiumfolie, stäng av ugnen och låt stå i eftervärmen i ca 30 minuter.
Servera kall, jag tycker själv att den är som godast när den fått stå i kylen över natten.



0 kommentarer:

Skicka en kommentar