fredag 12 april 2013

Fredagsmys




Nu är det äntligen fredag och jag avrundar en lång vecka med ett glas vin (Stoneleigh- Riesling) och en bit choklad i soffan. Idag har jag varit och köpt nya träningskläder och imorgon drar jag igång med träningen.
Jag är taggad nu, men jag vet att det kommer att vara tufft i början. Det var så längesedan jag tränade nu och jag kan nog utan att överdriva säga att jag är i den sämsta formen hittills i mitt liv.. Men jag ser det som en utmaning!

Idag fick jag glädjande nyheter i form av ett mail från Klostra Handelsträdgård. Mina plantor anländer om bara några dagar! Åh vad det ska bli roligt! Jag har köpt både jord och ytterkrukor, innerkrukor kommer med plantorna. Det blir omplantering direkt när jag får hit dom.

När det kommer till matlagning så har jag testat mycket nytt det senaste. En del väldigt lyckade maträtter, och några få mindre lyckade.. En sak som blev väldigt bra var focaccia som jag hittade ett recept på. Jättegott!

Cirka 8 focaccia

1/2 paket jäst
3 dl ljummet vatten, 37 grader
1 msk honung
1/2 dl olivolja
1/2 msk flingsalt
3 dl polenta
4–5 dl vetemjöl

Till topping:
4 msk olivolja
2 msk finhackad rosmarin
2 msk polenta
Grovmalen svartpeppar och 1/2 msk flingsalt

1. Rör ut jästen i lite vatten. Tillsätt honung, olivolja, salt och resterande vatten. Tillsätt polenta och mjöl lite i taget. Knåda degen smidig. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

2. Sätt ugnen på 220 grader. Ta upp focaccia-degen på mjölat bakbord. Rulla till bullar och kavla ut till runda, tunna, platta kakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper som du ringlat lite olivolja på.

3. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Stick fingrarna i degen så att det formas ordentliga hål. Ringla över olivolja, strö över rosmarin, polenta, svartpeppar och flingsalt.

4. Baka focaccian i ugn i cirka 10 minuter eller tills den fått fin färg.

Receptet hittade jag i Lantliv Mat & Vin 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar