När jag först upptäckte den vägen så var jag bara ute och såg mig omkring, jag fick efter en stund syn på en korg som hängde från ett träd precis utanför någons infart. Brevid fanns en brevlåda och en handskriven skylt:
"Avocado 50c,
Passionsfrukt 30c
Citrus 30c
Lägg pengar i brevlådan tack"
Jag visste inte det då, men detta är väldigt vanligt på landsbygden häromkring. Om man odlar frukt eller grönsaker så säljer man det man inte själv använder på det har sättet.
Jag tycker att det är helt fantastiskt charmigt! Jag önskar att jag kunde köpa all min frukt såhär! =D
Men den senaste tiden så har korgen varit tom, fram tills idag!
Jag var ute på en kort morgonpromenad och bestämde mig for att titta till korgen. Till min stora förtjusning var den full av...nånting. En konstig frukt jag aldrig sett förut, jag tittade på skylten igen, men ingen av de sakerna passade in på denna underliga frukt.. Jag tog ett kort och gick tillbaks för att vidare undersöka detta.
Det visade sig att den mystiska frukten var en typ av Passionsfrukt! Jag trodde att det bara fanns en typ, de små bruna skrynkliga sakerna man köper på ICA...
Men tydligen så finns även denna, den kallas Gul passionskrukt eller Maracuja.
Jag har dessutom alltid trott, eller jag antog snarare, att passionsfrukt växte på träd. Men nix!
Passionsfrukt är en klätterväxt! dessutom så är passionsfrukten tydligen ett bär, inte en frukt.
Tydligen så har vi en passionsfruktsranka på baksidan här (Hur kunde jag missa det?!?)
Jag gick för att undersöka och såg direkt dom fräcka blommorna, jag hade ingen aning om att de såg ut på det sättet.
Så nu har jag lärt mig något nytt. Och jag ska prova Gul passionsfrukt till kvällsmaten idag. =)
Passionsfruktsblomma |
Och på tal om goda saker: Idag gjorde jag en smarrig efterrätt, ingen passionsfrukt i den har gången, men däremot Macadamianötter, som också växer häromkring. De heter "Blondies" och är som brownies, fast med vit choklad. Jag hittade detta recept i mattidningen Good Taste.
Macadamia Blondies
150g vit choklad, i bitar
100g smör, i bitar
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
3,25 dl vetemjöl
2,5 dl Macadamianötter (Hasselnötter går också bra)
1 och 3/4 dl strösocker
Florsocker, för dekoration
Värm ugnen till 160 grader. Smöra och mjöla en ugnsfast form 16*26cm.
Värm choklad och smör över ett vattenbad och rör om tills blandningen är helt smält och krämig.
Sätt åt sidan i 5 minuter och låt svalna något.
Vispa ägg och vaniljsocker och blanda sedan detta med chokladblandningen under omrörning tills smeten är smidig.
Blanda mjöl, nötter och socker i en skål och rör om, häll smeten i formen och baka i ugnen i 40 minuter.
Låt svalna i kylen ett par timmar och dekorera med florsocker.Njut!
1 kommentarer:
Gud va gott dte låter med vit choklad brownies :) ska jag testa snart! JAg har även fått dille på pasionsfrukt, äter det varje dag, hade vart kul att testa lite större variant!!/ Marie
Skicka en kommentar