torsdag 11 oktober 2012

mmm...paj


Det har varit en helt underbar höstdag idag, jag satt t.om ute på balkongen och drack kaffe  mitt på dagen. Men redan nu böjar det mörkna tidigt och även om det är mysigt att sitta hemma i höstmökret med tända ljus så känns det tråkigt när det är mörkt både när man är på väg till och från jobbet.
Jag ska försöka bli bättre på att komma iväg på promenader när jag är ledig så jag får lite dagsljus iallafall.

Nu börjar höstexperimenten med mustiga grytor och goda viner. Jag hittade massor med idéer i senaste numret av Allt om mat, som råkade vara ett vinspecialnummer. Dom har provat sig igenom hela systembolagets bassortiment! Oh joy! Jag sitter och dreglar över alla goda recept och viner. Det kommer att bli en väldigt, väldigt god höst.

En annan sak jag lagar mycket under hösten, fötom grytor, är pajer. Jag älskar pajer. Detta receptet är underbart, förutom att den är så god så ger den mig matlådor i flera dagar. Gotta. Den här gången halverade jag receptet, då blev det perfekt till en vanlig pajform.


Långpannepaj med färs och fetaost
12 port

6 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
250g smör
3 msk vatten
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
800g lamm- eller nötfärs
2 förpackningar krossade tomater (a 500g)
½ dl tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
1 msk oregano
200g fetaost
1 burk kalamataoliver utan kärnor
250g körsbästomater
4dl riven ost

1.     Hacka samman de båda mjölsorterna och smöret, skuret i mindre bitar. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en långpanna, ca 30*40cm. Låt pannan stå i kylskåpet i ca 30 minuter.
2.     Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan och i ca 5 minuter. Tillsätt färsen och låt steka med tills den blivit smulig och fått färg. Krydda med salt och peppar. Tillsätt tomatkross och puré och smula ner buljongtärningarna. Låt puttra utan lock i 15 minuter.
3.     Skär fetaosten i kuber och låt oliverna rinna av.
4.     Sätt ugnen på 225°. Nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter. Häll färsröran i skalet och stick ner fetaost, oliver och halverade tomater. Strö över ost.
5.     Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter tills pajen fått fin färg. Servera med grönsallad och gärna en klick vitlöskryddad yoghurt.


Recept: www.alltommat.se

0 kommentarer:

Skicka en kommentar