fredag 3 maj 2013

Tidig morgon



Jag har nog inte riktigt vant mig vid lägre, ljusare dagar än, idag vaknade jag klockan 06:30, pigg som en lärka. Nu har jag iallafall hela dagen framför mig, jag ska försöka ta mig till Botaniska idag, det blev inget med det igår. Dagen fylldes istället av matlagning och kakbak, så jag klagar inte =)

Igår så skulle jag vattna mina fullvuxna växter och fick en mindre trevlig överraskning när jag lyfte fram min rosmarin. Den hade fått något vitt, mjölliknande på större delen av kvistarna.
Jag googlade det och det visar sig att det är ett svampangrepp som är vanligt för rosmarin som växer inomhus. Så jag fick klippa bort alla drabbade kvistar och flytta plantan till en svalare och mer skuggig plats. Jag hoppas att det hjälper.

Till middag blev det korv stroganoff med karaktär. Receptet, återigen från Frederik Zäll.



KORV STROGANOFF (Recept Frederik Zäll)

4 rejäla laddningar

600 g Hälsingestintans Extra Prima Falukorv eller falukorv med minst 68% kötthalt
1 gullök
2 salladslökar
1 solovitlök (alt 2 klyftor vitlök)
1 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
1 burk konserverade körsbärstomater
2 msk dijon
2 msk slotts senap original
2 msk tomatketchup
1 tsk torkad basilika
1 röd chilifrukt
salt & svartpeppar
smör till stekning
4 portioner basmatisris

Skala och hacka den gula löken fint. Skiva salladslöken tunt. Avskinna falukorven och skär den i fina, tunna bitar.

Hetta upp en stor klick smör i en gjutjärnspanna och bryn korven lätt. Lyft ur korven och lägg den åt sidan. Blondera all lök i samma panna och pressa i vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Låt den fräsa med i 2 minuter på låg värme.

När löken är genomskinlig skall korvslantarna återigen få njuta i pannan. Vänd ner dem tillsammans med konserverade körsbärstomater, crème fraiche, tomatpuré, dijon, grov senap, ketchup, basilika, lite salt & svartpeppar.

Låt puttra upp och sjud sakta i några minuter.
Koka under tiden riset enligt förpackningens instruktioner.
Smaka av er stroganoff. Det skall vara tryck i både sälta, sötma, cayenne och svartpeppar



Förutom Stroganoff blev det jättegoda kakor, den här gången använde jag Monika Ahlbergs recept på chokladsnittar. Fantastiskt goda! Jag tror inte dom kommer att vara länge ;)


Receptet hittar man här:



torsdag 2 maj 2013

Inspiration






Den senaste tiden har varit hektisk, det känns som att det har varit mycket från alla håll på något sätt. När jag väl kunnat sätta mig ner så har det funnits saker som jag egentligen borde göra istället, eller så snurrar huvudet med to-do listor.
Så jag ska försöka få in lite mer ’me-time’ som inte innebär sysslor, måsten och borden.
Imorgon till exempel, så har jag lite praktiska saker som måste lösas på eftermiddagen/kvällen plus lite pappersarbete under dagen.
Jag bestämde mig för att ta en promenad på Botaniska trädgården innan allt sätter igång, förutsatt att vädret är vänligt vill säga.

Idag har jag pysslat om mina små plantor, dom har minsann växt en del sen dom kom hit. Jag blir så glad av att se dom frodas och må bra =)
Jag har tagit ett kort på varje planta med en veckas intervall, då ser man verkligen skillnad.
Pyssel!

Och på tal om plantor så har jag köpt en ny kokbok –Tareq Taylors ’Sylta, safta och lägg in’ en helt fantastisk bok som gett mig så mycket inspiration! Nu innan allt roligt som fläder, jordgubbar hallon, blåbär osv. Osv. Dyker upp, så tittar jag på alla recept med rabarber, men framför allt dreglar jag över hans recept på ketchup & senap. Åh vad gott med hemlagat!

Nya boken =)
Frederik Zälls recept har såklart lagats här hemma en del, en som var en riktig hit var ett av hans kycklingrecept. Det kommer att ätas fler gånger här kan jag lova!

Kyckling Marsala med pappardelle (recept Frederik Zäll)

Min bild =)


 4 portioner
50 g smör
4 skinn- och benfria kycklingbröstfiléer
Färsk pasta till er alla fyra
3 msk vetemjöl
6 schalottenlökar
1 solovitlök
1 msk färsk riven ingefära
4 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 dl Marsala
1,5 dl grädde
1 stänk citron & 1 nypa socker
1 knippe bladpersilja
Salt & nymald svartpeppar

Skala och finhacka schalottenlökarna och vitlöken. Vänd kycklingfiléerna i mjöl, salt och svartpeppar. Hetta upp smöret i en sautépanna och bryn kycklingen runt om. Lyft ur kycklingen och tillsätt istället den hackade löken och vitlöken. Blondera hacket långsamt och häll sedan på vatten, riven ingefära, marsala och smulade buljongtärningar.

Koka upp glädjen och lägg tillbaka kycklingbitarna i grytan. Lägg på ett lock och låt godiset sjuda på svag värme i 25 minuter. Vänd kycklingbitarna och rör om då och då.

När kycklingen gått klart, lyft ur den och låt skyn koka upp. Tillsätt grädde och finhackad persilja, ett stänk citron och en nypa socker. Smaka av. Är det gott? Bra, lägg då tillbaka kycklingen och håll det hela varmt och gott.

Koka upp välsaltat vatten och koka pastan i en minut eller två. Servera sedan den underbara måltiden och garnera med något vackert grönt. Helt sagolikt! Forza Italia!

(Blondera – Stek till råvaran mjuknar och blir lite genomskinlig)