fredag 3 maj 2013

Tidig morgon



Jag har nog inte riktigt vant mig vid lägre, ljusare dagar än, idag vaknade jag klockan 06:30, pigg som en lärka. Nu har jag iallafall hela dagen framför mig, jag ska försöka ta mig till Botaniska idag, det blev inget med det igår. Dagen fylldes istället av matlagning och kakbak, så jag klagar inte =)

Igår så skulle jag vattna mina fullvuxna växter och fick en mindre trevlig överraskning när jag lyfte fram min rosmarin. Den hade fått något vitt, mjölliknande på större delen av kvistarna.
Jag googlade det och det visar sig att det är ett svampangrepp som är vanligt för rosmarin som växer inomhus. Så jag fick klippa bort alla drabbade kvistar och flytta plantan till en svalare och mer skuggig plats. Jag hoppas att det hjälper.

Till middag blev det korv stroganoff med karaktär. Receptet, återigen från Frederik Zäll.



KORV STROGANOFF (Recept Frederik Zäll)

4 rejäla laddningar

600 g Hälsingestintans Extra Prima Falukorv eller falukorv med minst 68% kötthalt
1 gullök
2 salladslökar
1 solovitlök (alt 2 klyftor vitlök)
1 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
1 burk konserverade körsbärstomater
2 msk dijon
2 msk slotts senap original
2 msk tomatketchup
1 tsk torkad basilika
1 röd chilifrukt
salt & svartpeppar
smör till stekning
4 portioner basmatisris

Skala och hacka den gula löken fint. Skiva salladslöken tunt. Avskinna falukorven och skär den i fina, tunna bitar.

Hetta upp en stor klick smör i en gjutjärnspanna och bryn korven lätt. Lyft ur korven och lägg den åt sidan. Blondera all lök i samma panna och pressa i vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Låt den fräsa med i 2 minuter på låg värme.

När löken är genomskinlig skall korvslantarna återigen få njuta i pannan. Vänd ner dem tillsammans med konserverade körsbärstomater, crème fraiche, tomatpuré, dijon, grov senap, ketchup, basilika, lite salt & svartpeppar.

Låt puttra upp och sjud sakta i några minuter.
Koka under tiden riset enligt förpackningens instruktioner.
Smaka av er stroganoff. Det skall vara tryck i både sälta, sötma, cayenne och svartpeppar



Förutom Stroganoff blev det jättegoda kakor, den här gången använde jag Monika Ahlbergs recept på chokladsnittar. Fantastiskt goda! Jag tror inte dom kommer att vara länge ;)


Receptet hittar man här:



0 kommentarer:

Skicka en kommentar