Nu är sommaren äntligen här. Och vilken entré
den gjorde! Igår satt jag och min vän Marie och sippade på varsin Pimms vid
tio-tiden på kvällen, då var det 21 grader varmt! Härligt, härligt.
Jag har varit ute i stugan ett par dagar och
njutit av svensk sommar när den är som bäst. För mig innebär det solnedgång vid
sjön, skogspromenader, lukten av nyklippt gräs, att sitta på verandan på kvällen
och känna doften av kaprifol.. Och mycket, mycket mer som jag ser fram emot att
njuta av dom närmaste månaderna.
Här hemma så stormtrivs mina plantor. Dom flesta chilliplantorna blommar och börjar bli väldigt höga, min Jamaican Bell är nu nästan 50cm hög! Salvian växer bra och myntan växer som..ja, ogräs. Vi använde mynta i våra Pimms-drinkar igår och det var väldigt gott.
För ett par veckor sedan hade vi kalas här
hemma, vi höl det enkelt och bjöd ”bara” på fika. Efter mycket bläddrande i
tidningar och kokböcker så bestämde jag mig för att försöka mig på tarteletter.
Det var både oligt och gott, nästa gång kommer
jag nog förbereda formarna kvällen innan, det blev lite stressigt på slutet med
så många moment.
Här är receptet, som jag hittade i Lantliv Mat
& Vin, receptet var gjort för tareletter och småkakor med två olika smaker.
Jag ville ha fler tarteletter så jag använde 2/3 av degen till det.
Tarteletter & Kakor
1dl strösocker
200g rumstempererat smör
5dl vetemjöl
1 ägg (kan bytas ut mot lite vatten)
Smaksättning till mördegskakor:
1msk riven ingefära
1msk mald kardemumma
1. Blanda socker och smör til en jämn
massa. Sikta ner mjölet under omrörning och tillsätt ägget eller en skvätt
vatten så att degen går ihop. Dela degen i tre delar. Blanda i ingefära i en av
degarna och kardemumma i den andra. Den
tredje delen ska bli tarteletter.
2. Låt de tre degarna vila i kylen i
30 minuter innan du kavlar ut den till kakor och/eller fodrar tartelettformar
med den.
3. Tarteletter: Sätt ugnen på 180
grader. Fodra 12 små tartelettformar med den tredjedel deg som inte är
smaksatt. Lägg gärna en extra form som stöd så att inte kanterna kasar ner vid
gräddningen. Grädda formarna i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna innan du
fyller dem.
4. Mördegskakor: Kavla ut de två
smaksatta degarna till 4-5 mm tjocklek och stansa eller sporra ut kakor i önskad
storlek. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö strösocker på kakorna och grädda i 180
grader 7-10 minuter tills de fått lite färg.
Jordgubbstartelett
4 formar
½ vaniljstång
1 ½ dl mjölk
2 äggulor
½ dl strösocker
1 msk maizenamjöl
1 msk smör
1 ask jordgubbar
1. Dela vaniljstången på längden och
skrapa ur fröna. Lägg vaniljstången, fröna och mjölken i en tjockbottnad
kastrull. Låt koka upp.
2. Vispa ihop äggulor, socker och
maizena i en bunke. Häll den heta vaniljmjölken över äggvispet under omrörning
och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Låt krämen sjuda upp under ständig
omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen av plattan. Lyft bort vaniljstången
och tillsätt smöret under omrörning. Lägg plastfilm över bunken och ställ
kallt.
3. Skeda eller spritsa krämen i
tartelettskalen. Garnera med jordgubbar.
Chokladtartelett med blåbär
4 formar
25g rumstempererat smör
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
25g smält mörk choklad
1liten ask blåbär
1. Vispa upp smöret med florsockret och
vaniljsockret. Tillsätt äggulan och vispa fluffigt. Tillsätt chokladen under
vispning i en jämn stråle.
2. Skeda krämen i tartelettskalen. Jämna till med
en spatel. Garnera med blåbär.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar