måndag 3 juni 2013

Smak av sommar

Nu är sommaren äntligen här. Och vilken entré den gjorde! Igår satt jag och min vän Marie och sippade på varsin Pimms vid tio-tiden på kvällen, då var det 21 grader varmt!  Härligt, härligt.

Jag har varit ute i stugan ett par dagar och njutit av svensk sommar när den är som bäst. För mig innebär det solnedgång vid sjön, skogspromenader, lukten av nyklippt gräs, att sitta på verandan på kvällen och känna doften av kaprifol.. Och mycket, mycket mer som jag ser fram emot att njuta av dom närmaste månaderna.

 Här hemma så stormtrivs mina plantor. Dom flesta chilliplantorna blommar och börjar bli väldigt höga, min Jamaican Bell är nu nästan 50cm hög! Salvian växer bra och myntan växer som..ja, ogräs. Vi använde mynta i våra Pimms-drinkar igår och det var väldigt gott.


För ett par veckor sedan hade vi kalas här hemma, vi höl det enkelt och bjöd ”bara” på fika. Efter mycket bläddrande i tidningar och kokböcker så bestämde jag mig för att försöka mig på tarteletter.
Det var både oligt och gott, nästa gång kommer jag nog förbereda formarna kvällen innan, det blev lite stressigt på slutet med så många moment.

Här är receptet, som jag hittade i Lantliv Mat & Vin, receptet var gjort för tareletter och småkakor med två olika smaker. Jag ville ha fler tarteletter så jag använde 2/3 av degen till det.



Tarteletter & Kakor

1dl strösocker
200g rumstempererat smör
5dl vetemjöl
1 ägg (kan bytas ut mot lite vatten)
Smaksättning till mördegskakor:
1msk riven ingefära
1msk mald kardemumma

1. Blanda socker och smör til en jämn massa. Sikta ner mjölet under omrörning och tillsätt ägget eller en skvätt vatten så att degen går ihop. Dela degen i tre delar. Blanda i ingefära i en av degarna och kardemumma  i den andra. Den tredje delen ska bli tarteletter.

2. Låt de tre degarna vila i kylen i 30 minuter innan du kavlar ut den till kakor och/eller fodrar tartelettformar med den.

3. Tarteletter: Sätt ugnen på 180 grader. Fodra 12 små tartelettformar med den tredjedel deg som inte är smaksatt. Lägg gärna en extra form som stöd så att inte kanterna kasar ner vid gräddningen. Grädda formarna i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna innan du fyller dem.

4. Mördegskakor: Kavla ut de två smaksatta degarna till 4-5 mm tjocklek och stansa eller sporra ut kakor i önskad storlek. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö  strösocker på kakorna och grädda i 180 grader  7-10 minuter tills de fått lite färg.

Jordgubbstartelett
4 formar

½ vaniljstång
1 ½ dl mjölk
2 äggulor
½ dl strösocker
1 msk maizenamjöl
1 msk smör
1 ask jordgubbar 

1.  Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstången, fröna och mjölken i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp.

2. Vispa ihop äggulor, socker och maizena i en bunke. Häll den heta vaniljmjölken över äggvispet under omrörning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Låt krämen sjuda upp under ständig omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen av plattan. Lyft bort vaniljstången och tillsätt smöret under omrörning. Lägg plastfilm över bunken och ställ kallt.

3. Skeda eller spritsa krämen i tartelettskalen. Garnera med jordgubbar.


Chokladtartelett med blåbär
4 formar

25g rumstempererat smör
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
25g smält mörk choklad
1liten ask blåbär

1. Vispa upp smöret med florsockret och vaniljsockret. Tillsätt äggulan och vispa fluffigt. Tillsätt chokladen under vispning i en jämn stråle.

2. Skeda krämen i tartelettskalen. Jämna till med en spatel. Garnera med blåbär.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar