torsdag 4 juli 2013

Texas chili


Idag fick jag för mig att jag skulle göra en rejäl laddning chilli con carne. Eftersom att herrn inte är så glad i köttfärs så letade jag efter ett recept med högrev istället. Jag hittade ett som dessutom gav mig en ursäkt att använda min nya ancho-chilli =) joy!
Receptet hittade jag på recept.nu och kocken är Jens Linder, som jag faktiskt inte hört talas om innan detta. En liten varning.. Grytan innehåller två olika chilisorter plus chilipulver...Det är starka grejer!
Jättegott! Men man kan minska lite på chilin om man är osäker.

Vår nya tomatplanta stormtrivs i köket! Massor med små tomater är redan på väg. Det ska bli roligt att se hur stor skörd vi får till slut =D


Min mynta som jag skördade för ett tag sen har redan torkats och placerats i en egen kryddburk. Det luktar väldigt gott och jag hoppas få användning för det fram över.


Under tiden så har jag andra projekt, det är äntligen dags för pysseldag imorgon och jag ska göra både senap och kechup. Det blir nog ett långt inlägg imorgon..=D

Här har ni chili con carne:



Texas chili con carne
7 portioner

1.2 kg högrev
1 tsk salt
140 g skivat bacon
2-3 msk olivolja
1 st finhackad liten gul lök
2 st finhackade färska jalapeño
3 st finhackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater (1 burk)
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 msk maizena + vatten
salt
svartpeppar ur kvarn

Kryddblandning
1.5 msk anchochilipulver eller 1 stor anchochili
1 msk chilipulver
1 msk spiskumminfrön eller 2 tsk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
0.5 dl vatten 

1. Putsa bort det mesta av fett och bindväv från högrevet och skär det i 3 centimeter tjocka grytbitar. Salta köttet med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.

2. Mixa chili och kryddor till kryddblandningen. Rör om tills det blir en jämn röra. Ställ åt sidan.

3. Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg undan så länge. Häll upp baconfettet i en kopp.

4. Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet samt lite olivolja. Fiska upp köttet. Fräs lökhack i några minuter under omrörning. Tillsätt jalapeño och vitlök och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner chili- och kryddblandningen och fräs i ett par minuter.

5. Lägg ner brynt högrev, krossade tomater, limejuice och vatten. Täck med lock och låt din chili sjuda på låg värme i cirka 2 timmar. Tillsätt bacon de sista 5 minuterna.

6. Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåpet i 2 - 3 dagar. Chilin blir bara godare av det.


Servera med cheddarost, gräddfil eller creme fraiche, avokado och tunnt skurna tomater

0 kommentarer:

Skicka en kommentar