torsdag 17 oktober 2013

Bäddar för vinter

Nu var det längesedan jag skrev här igen. Jag har jobbat mycket i sommar, så det har inte funnits mycket tid för pyssel och bloggande. Nu är det helt plötsligt höst och dagarna blir snabbt kortare. Jag har fortfarande en hel del frukter på mina chiliplantor, t.om på min Jamaican Bell (äntligen!)


Jamaican Bell
Det har varit fantastiskt roligt att odla chili och jag ska försöka se till att dom klarar vintern så att det kan bli mer godis till våren. Tänk vad man kan odla hemma på fönsterbrädan, det är helt otroligt! Jag har torkat alla frukter och det passar bra till höstens soppor och grytor. Här hemma gillar vi när det är lite sting i maten :)


Habanero Dulce, Jalapeno & Cayenne
Förutom grytor och soppor så kommer jag att ägna mig åt studier framöver då jag är tillbaks i skolbänken för första gången på många, många år. Det är en väldigt intressant KY-utbildning här i Göteborg. Spännande, men samtidigt lite läskigt. Det känns ovant att plugga, men det är väldigt intressant och jag tror att det kan öppna många dörrar för mig.


Här hemma råder det ingen brist på planerade projekt. Jag stickar halsdukar, gör julkort, letar recept på dumplings och tittar på pastamaskiner. Och brödrecept! Mmmm! I senaste numret av lantliv fanns det ett recept på fougasse-bröd som lät väldigt gott. Mumma!
Jag visade herrn receptet, men han var mer intresserad av tidningen. "Lantliv? Vi bor inte ens i närheten av landsbygden! Varför läser du sånt?"
Jag tror att jag är lite av en lantis som lever i stan ibland. Jag behöver både och. Dessutom kan man faktiskt i viss mån leva lantliv i stan. Se bara på alla kryddor och chilis jag odlat i år :)
Anyway, här kommer nya favoritsoppan. Vi brukar köra lite extra Cayenne. Och ibland har jag i lite makaroner för att göra den mer matig.
Receptet är Frederick Zälls

Tomatsoppa med sting


1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 msk strösocker
5 soltorkade tomater
1 dl rött vin
8 dl passerade tomater
7 dl vatten
1 lagerblad
1 kruka basilika (eller 1 förp. fryst basilika)
2 krm cayennepeppar
salt & peppar
olivolja Anvisning
1. Hacka gul lök och vitlök, skär soltorkad tomat i mindre bitar. Hetta upp olivolja i en gryta och fräs lök och tomat utan att det tar färg.
Strö över sockret och låt det gå några minuter innan vinet slås på.
2. Låt vinet koka upp och reducera till hälften. Tillsätt passerade tomater och vatten. Lägg i ett lagerblad och låt sjuda långsamt under lock i 20 minuter.
3. Ta upp lagerbladet och mixa soppan slät med en stavmixer. strimla basilikan och vänd ner den i soppan.
Krydda med cayennepeppar och smaka av med salt och peppar.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar