fredag 8 november 2013

Lång dag



Jag sitter i soffan efter att ha vikt vad som har känts som en oändlig hög med tvätt. Klockan närmar sig midnatt och jag känner att det faktiskt har varit en produktiv dag. Jag har hunnit dammsuga vardagsrummet, städa badrummet, laga middag, vattna mina plantor, tvätta och vika tvätten. Jag har till och med gjort chilipulver av mina frukter. Det är en speciell känsla att göra kryddor av något som man har odlat själv. Priceless.
Mina Habaneros


Jag passade på att smita in på den lokala te & kaffebutiken för att fylla på teförrådet. Vilka underbara människor! Där har ni service på hög nivå och många säljare i exklusivare butiker hade inte mått dåligt av en kurs hos dessa fantastiska personer. Vi pratade om allt från kaffekvarnar och vår gemensamma beundran för kafferostar och tehandlarna Johan & Nyström till olika varianter av Earl Grey. Det var just Earl Grey jag var ute efter och jag hade redan innan bestämt mig för Earl Grey Cream. Dom rekommenderade Earl Grey Deluxe och skickade med mig ett smakprov på denna. Sen frågade om julteer och det slutade med att jag fick ett smakprov på deras glöggte.
Sånt trevligt bemötande vinner man alltid på i längden. Alla gånger!
Jag kan säga utan att tveka att jag kommer att köpa allt mitt te och kaffe från Majornas te och kaffe i fortsättningen =)
Mina fina

Emellan varven idag har jag suttit och kollat runt på matbloggar och en sak slog mig direkt. Många bloggar ser så himla fina ut! Allt är så elegant och lyxigt! Inte för att det är något fel med det -tvärtom. Men så tänker jag på hur jag tidigare idag satt på köksgolvet iklädd myskläder med min stavmixer och gjorde chilipulver (lång historia, min stavmixer låter så mycket på diskbänken)
Det är helt enkelt inte så mycket glamour inblandad i min matlagning. Men jag hade inte velat ha det på något annat sätt :)
Men det betyder såklart inte att jag inte uppskattar fina, eleganta bloggar och liknande. Jag blir väldigt inspirerad även av den typen av matlagning och Elle Mat & Vin hamnar i korgen så fort jag ser ett nytt nummer på hyllan.

Oj vilken novell det blev idag! Kan det vara för att jag är lite trött?
Nu är det iallafall dags för nästa favoritkock! Yay!

Nummer 4

Tareq Taylor

Han driver slottsträdgårdens kafé i Malmö, har setts som tv-kock i 'trädgårdsonsdag' och i juni 2013 så har hans nya program 'Tareq Taylor's Nordic Cooking' premiär på BBC Lifestyle. Han har även gett ut kokböcker och en av dessa står hemma i min bokhylla och är en av mina absoluta favoriter.

Här har ni Tareqs recept på plommonchutney. Himmelskt god!
Min bild =D

Plommonchutney

15 Kryddnejlikor
1 tsk Korianderfön
1 Stjärnanis
1 tsk Gula senapsfrön
500 g plommon
1/2 röd chill eller efter smak (jag tog en hel)
1 Vitlöksklyfta
1 liten gul lök (50 gram)
300 g strösocker
1 dl vatten
1/2 dl ättika (12%)

  1. Krossa alla torkade kryddor fint i en mortel.
  2. Kärna ur plommonen och skär dom i mindre bitar.
  3. Kärna ur chilin och hacka den grovt tillsammans med vitlök och gul lök.
  4. Koka upp samtliga ingredienser i en stor, tjockbottnad, rostfri kastrull och låt koka upp under lock. Ta av locket och koka vidare i ca 20 minuter.
  5. Häll upp i steriliserade och varma glaskonserver. Sätt på locken och vänd burkarna uppochner under nedkylningen. Förvara mörkt och svalt.




lördag 2 november 2013

I-lands problem...

Jag är helt slut. Det känns väldigt ovant att vara såhär trött utan att ha jobbat hela dagen..

Jag ska åka och hälsa på pappa och lilla Milla, jag har redan packat massor med hundsnacks, kopiösa mängder strumpor och 'oömma kläder'. Så nu är jag laddad för ett par dagar på landet.

Lilla Milla <3


Det ska bli skönt att åka dit, frisk luft och skogspromenader ska nog få bort det sista av den här förkylningen. Men det finns alltid en del fix innan jag åker iväg ett par dagar, jag har packat, bokat tvättid till på torsdag när jag kommer hem och lagat mat.
Vi (jag) har en liten tradition innan jag åker. Jag lagar ett par mål mat som Herrn får äta av när jag är borta. Så får jag komma hem till något mer än en hög ben..;)

När jag skulle handla för dessa måltider så råkade jag ut för en av mina största irritationsmoment.
Jag hade hittat allt på listan och gick för att hitta pricken över i, 1 kilo högrev. Letar..letar..letar lite till. Vafalls? Till slut frågar jag en glad tjej med hemköp-fleece. 'Ah, nej.. den är tyvärr slut'
Slut? Högreven? En LÖRDAG? Skojar du?
Så jag får snällt betala för alla mina varor, minus högrev. Promenera bort till ICA, lämna in min matkasse, köpa enbart högrev och traska hem med mina påsar.
Vad kan jag ta med mig från den här upplevelsen? En enda sak: Gå direkt till ICA nästa gång.

Så, nu har jag fått ventilera. Det blev iallafall en rejäl laddning texas chilli och massor med soppa.
Och på tal om det så är det dags för nummer tre av mina favoritkockar:

Nummer 3

Donna Hay

Snodd bild (please don't sue me)

Jag upptäckte henne under min tid i Australien. Hon är matstylist, kokboksförfattare och tidningsredaktör. 
Jag har hittills inte provat ett enda av hennes recept som jag inte gillat. Den här soppan gjorde jag idag och först var jag tveksam till persiljepeston, som inte var en hit för sig själv.
Men när den blandades med soppan så blandades dom till en fantastisk helhet. Dom smakerna var helt klart bästa vänner.

Här kommer receptet:
Min bild

Potatis & parmesansoppa med persiljepesto

60 g smör
2 gula lökar, hackade
4 vitlöksklyftor, krossade
1 kg fast potatis, skalade och skurna i mindre bitar
1 liter hönsbuljong
7,5 dl mjölk
5 dl (160 g) finriven parmesanost

Persiljepesto

2,5 dl persilja
2,5 dl (80 g) finriven parmesanost
60 ml (40 g) pinjenötter
1,25 dl olivolja


  1. För peston: Lägg persilja, ost pinjenötter och olivilja i en liten matberedare och kör tills det är väl blandat. Sätt åt sidan
  2. Smält smöret i en stor kastrull på hög värme. Lägg ner lök och vitlök och stek i 2-3 minuter tills löken mjuknat. Tillsätt potatis och buljong och koka upp. Låt koka i 15-20 minuter eller tills potatisarna mjuknat.
  3. Häll på mjölken och parmesanost och värm upp. Mixa soppan slät med mixerstav och servera med persiljepeston. 

fredag 1 november 2013

En Linda

Idag gjorde jag en riktig Linda. Jag vaknade efter en mer eller mindre sömnlös natt och insåg att det inte skulle fungera med en hel dags föreläsningar. Jag har hostat och snorat mig igenom hela natten och jag vill verkligen inte upprepa upplevelsen i en föreläsningssal. Så jag messade läraren och sa att jag inte mår bra, men att jag ska försöka komma imorgon.
Svaret kom snabbt: Klassen träffas inte denna vecka, det är nästa vecka.
Jahopp!
Men nu är jag iallafall vaken någorlunda tidigt, så förhoppningsvis slipper jag insomnia inatt.

Idag ska jag söka lite jobb och pyssla om mina chilliplantor. Vissa av dom är lite hängiga. Efter en hel del research så tror jag att jag kan ställa en diagnos. Dom har spinn! Spinn är tydligen små spindlar som tuggar på mina älsklingar. (bastards) Jag har sprejat dom med såpavatten och eftersom att spindelfanskapen tydligen gillar torr luft, så är nu alla fönster öppna. Det är kallt, men vad gör man inte för sina plantor?
Jamaican Bell


Nu är det iallafall dags för ännu en av mina favoritkockar, med recept. so without further adieu:

Nummer 2

Frederik Zäll
Snodd bild


Jag vet inte om jag får lägga upp den här bilden hur som helst, vad är det egentligen för regler som gäller med sånt? Men nu är den där iallafall. Om någon försöker stämma mig så kommer den försvinna. Bara så ni vet.

Det här är iallafall killen som är bra på det mesta. Gitarrist i Eskobar, kokboksförfattare och småbarnsförälder. Många av hans recept har blivit favoriter här hemma. Herrn har till och med pausat mitt i en särskilt god middag och frågat ”Är det här Zäll?”
Jag äger faktiskt inte någon av hans kokböcker, men jag följer hans blogg på alltommat: http://blogg.alltommat.se/lyxlagat/


Det här är receptet som gjorde att jag fick upp ögonen för honom. Fantastiskt gott! Helt klart en favorit. Speciellt nu på hösten. 

Mustig nötgryta med kanel
4 portioner
Min bild!


800 g nötytterlår (jag brukar använda högrev)
2 st gula fina lökar
1 st solovitlök
150 g trattkantareller
2 msk kinesisk soja
1 msk messmör
1 msk oxfond i 
1 dl vatten
1 dl portvin
1 msk rödvinsvinäger
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl rårörda lingon
1 st kanelstång 
1 liten bit färsk, skalad ingefära
1 st bouquet garni av färsk timjan, färsk körvel och 1 lagerblad
smör
mjöl
Salt
Svartpeppar, nymald

(om jag inte har färska så använder jag torkade)

1. Putsa steken från eventuella hinnor och utanpåliggande fett.Skär köttet i ganska små strimlor. Lägg några matskedar mjöl, salt och svartpeppar i en plastpåse, tillsätt köttet och skaka runt.

2. Hetta upp en rejäl dos smör i en gjutjärnsgryta och bryn de vackert vitpudrade köttbitarna lätt.Lyft sedan ur köttet och klicka i ytterligare lite smör.
3. Skala och finhacka lök och vitlök.Blondera hacket i grytan som nu står på lite lägre värme.Tillsätt soja, messmör, fond, vatten, portvin, ingefära, kanelstång, köttbitarna och er bouquet garni.Vänd varsamt runt och täck med lock.Låt sjuda mycket på svag, svag värme i ungefär 30 minuter.Lyft då ur kanelstången och vänd varsamt runt några varv i grytan.
4.Täck med lock igen och låt sjuda ytterligare 30 minuter.När grytan puttrat totalt 60 minuter ska bouquet garni och ingefära plockas bort.Tillsätt sedan rödvinsvinäger, mjölk, grädde och lingon.Vänd runt och låt grytan sakta puttra vidare i 30 minuter, men nu utan lock.
5. Stek den ljuva svampen i en overkligt stor och härlig klick smör.När grytan är klar, vänd ner svampen försiktigt och smaka sedan av hela kärleken med salt och svartpeppar.Grytan är relativt söt av lingon och messmör så var inte rädda att sälta upp den med soja om så behövs.
6.Grytan mår bara bättre och bättre desto längre den står, så täck den gärna med lock och låt den stå och dra i rumstemperatur i några timmar.Värm upp den och låt den sjuda några minuter innan servering med kokt potatis, rivna morötter och rårörda lingon.