fredag 1 november 2013

En Linda

Idag gjorde jag en riktig Linda. Jag vaknade efter en mer eller mindre sömnlös natt och insåg att det inte skulle fungera med en hel dags föreläsningar. Jag har hostat och snorat mig igenom hela natten och jag vill verkligen inte upprepa upplevelsen i en föreläsningssal. Så jag messade läraren och sa att jag inte mår bra, men att jag ska försöka komma imorgon.
Svaret kom snabbt: Klassen träffas inte denna vecka, det är nästa vecka.
Jahopp!
Men nu är jag iallafall vaken någorlunda tidigt, så förhoppningsvis slipper jag insomnia inatt.

Idag ska jag söka lite jobb och pyssla om mina chilliplantor. Vissa av dom är lite hängiga. Efter en hel del research så tror jag att jag kan ställa en diagnos. Dom har spinn! Spinn är tydligen små spindlar som tuggar på mina älsklingar. (bastards) Jag har sprejat dom med såpavatten och eftersom att spindelfanskapen tydligen gillar torr luft, så är nu alla fönster öppna. Det är kallt, men vad gör man inte för sina plantor?
Jamaican Bell


Nu är det iallafall dags för ännu en av mina favoritkockar, med recept. so without further adieu:

Nummer 2

Frederik Zäll
Snodd bild


Jag vet inte om jag får lägga upp den här bilden hur som helst, vad är det egentligen för regler som gäller med sånt? Men nu är den där iallafall. Om någon försöker stämma mig så kommer den försvinna. Bara så ni vet.

Det här är iallafall killen som är bra på det mesta. Gitarrist i Eskobar, kokboksförfattare och småbarnsförälder. Många av hans recept har blivit favoriter här hemma. Herrn har till och med pausat mitt i en särskilt god middag och frågat ”Är det här Zäll?”
Jag äger faktiskt inte någon av hans kokböcker, men jag följer hans blogg på alltommat: http://blogg.alltommat.se/lyxlagat/


Det här är receptet som gjorde att jag fick upp ögonen för honom. Fantastiskt gott! Helt klart en favorit. Speciellt nu på hösten. 

Mustig nötgryta med kanel
4 portioner
Min bild!


800 g nötytterlår (jag brukar använda högrev)
2 st gula fina lökar
1 st solovitlök
150 g trattkantareller
2 msk kinesisk soja
1 msk messmör
1 msk oxfond i 
1 dl vatten
1 dl portvin
1 msk rödvinsvinäger
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl rårörda lingon
1 st kanelstång 
1 liten bit färsk, skalad ingefära
1 st bouquet garni av färsk timjan, färsk körvel och 1 lagerblad
smör
mjöl
Salt
Svartpeppar, nymald

(om jag inte har färska så använder jag torkade)

1. Putsa steken från eventuella hinnor och utanpåliggande fett.Skär köttet i ganska små strimlor. Lägg några matskedar mjöl, salt och svartpeppar i en plastpåse, tillsätt köttet och skaka runt.

2. Hetta upp en rejäl dos smör i en gjutjärnsgryta och bryn de vackert vitpudrade köttbitarna lätt.Lyft sedan ur köttet och klicka i ytterligare lite smör.
3. Skala och finhacka lök och vitlök.Blondera hacket i grytan som nu står på lite lägre värme.Tillsätt soja, messmör, fond, vatten, portvin, ingefära, kanelstång, köttbitarna och er bouquet garni.Vänd varsamt runt och täck med lock.Låt sjuda mycket på svag, svag värme i ungefär 30 minuter.Lyft då ur kanelstången och vänd varsamt runt några varv i grytan.
4.Täck med lock igen och låt sjuda ytterligare 30 minuter.När grytan puttrat totalt 60 minuter ska bouquet garni och ingefära plockas bort.Tillsätt sedan rödvinsvinäger, mjölk, grädde och lingon.Vänd runt och låt grytan sakta puttra vidare i 30 minuter, men nu utan lock.
5. Stek den ljuva svampen i en overkligt stor och härlig klick smör.När grytan är klar, vänd ner svampen försiktigt och smaka sedan av hela kärleken med salt och svartpeppar.Grytan är relativt söt av lingon och messmör så var inte rädda att sälta upp den med soja om så behövs.
6.Grytan mår bara bättre och bättre desto längre den står, så täck den gärna med lock och låt den stå och dra i rumstemperatur i några timmar.Värm upp den och låt den sjuda några minuter innan servering med kokt potatis, rivna morötter och rårörda lingon.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar