Idag
gjorde jag en riktig Linda. Jag vaknade efter en mer eller mindre
sömnlös
natt och insåg att det inte skulle fungera med en hel dags
föreläsningar. Jag har hostat och snorat mig igenom hela natten och
jag vill verkligen inte upprepa upplevelsen i en föreläsningssal.
Så jag messade läraren och sa att jag inte mår bra, men att jag
ska försöka komma imorgon.
Svaret
kom snabbt: Klassen träffas inte denna vecka, det är nästa vecka.
Jahopp!
Men
nu är jag iallafall vaken någorlunda tidigt, så förhoppningsvis
slipper jag insomnia inatt.
Idag
ska jag söka lite jobb och pyssla om mina chilliplantor. Vissa av
dom är lite hängiga. Efter en hel del research så tror jag att jag
kan ställa en diagnos. Dom har spinn! Spinn är tydligen små
spindlar som tuggar på mina älsklingar. (bastards) Jag har sprejat
dom med såpavatten och eftersom att spindelfanskapen tydligen gillar
torr luft, så är nu alla fönster öppna. Det är kallt, men vad
gör man inte för sina plantor?
Jamaican Bell |
Nu
är det iallafall dags för ännu en av mina favoritkockar, med
recept. so without further adieu:
Nummer
2
Frederik
Zäll
![]() |
Snodd bild |
Jag
vet inte om jag får lägga upp den här bilden hur som helst, vad är
det egentligen för regler som gäller med sånt? Men nu är den där
iallafall. Om någon försöker stämma mig så kommer den försvinna.
Bara så ni vet.
Det
här är iallafall killen som är bra på det mesta. Gitarrist i
Eskobar, kokboksförfattare och småbarnsförälder. Många av hans
recept har blivit favoriter här hemma. Herrn har till och med pausat
mitt i en särskilt god middag och frågat ”Är det här Zäll?”
Jag
äger faktiskt inte någon av hans kokböcker, men jag följer hans
blogg på alltommat: http://blogg.alltommat.se/lyxlagat/
Det
här är receptet som gjorde att jag fick upp ögonen för honom.
Fantastiskt gott! Helt klart en favorit. Speciellt nu på hösten.
Mustig nötgryta med kanel
4
portioner
![]() |
Min bild! |
1 st solovitlök
150 g trattkantareller
2 msk kinesisk soja
1 msk messmör
1 msk oxfond i
1 dl vatten
1 dl portvin
1 msk rödvinsvinäger
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl rårörda lingon
1 st kanelstång
1 liten bit färsk, skalad ingefära
1 st bouquet garni av färsk timjan, färsk körvel och 1 lagerblad
smör
mjöl
Salt
Svartpeppar, nymald
1.
Putsa steken från eventuella hinnor och utanpåliggande fett.Skär
köttet i ganska små strimlor. Lägg några matskedar mjöl, salt
och svartpeppar i en plastpåse, tillsätt köttet och skaka runt.
2.
Hetta upp en rejäl dos smör i en gjutjärnsgryta och bryn de
vackert vitpudrade köttbitarna lätt.Lyft sedan ur köttet och
klicka i ytterligare lite smör.
3.
Skala och finhacka lök och vitlök.Blondera hacket i grytan som nu
står på lite lägre värme.Tillsätt soja, messmör, fond, vatten,
portvin, ingefära, kanelstång, köttbitarna och er bouquet
garni.Vänd varsamt runt och täck med lock.Låt sjuda mycket på
svag, svag värme i ungefär 30 minuter.Lyft då ur kanelstången och
vänd varsamt runt några varv i grytan.
4.Täck
med lock igen och låt sjuda ytterligare 30 minuter.När grytan
puttrat totalt 60 minuter ska bouquet garni och ingefära plockas
bort.Tillsätt sedan rödvinsvinäger, mjölk, grädde och
lingon.Vänd runt och låt grytan sakta puttra vidare i 30 minuter,
men nu utan lock.
5.
Stek den ljuva svampen i en overkligt stor och härlig klick smör.När
grytan är klar, vänd ner svampen försiktigt och smaka sedan av
hela kärleken med salt och svartpeppar.Grytan är relativt söt av
lingon och messmör så var inte rädda att sälta upp den med soja
om så behövs.
6.Grytan
mår bara bättre och bättre desto längre den står, så täck den
gärna med lock och låt den stå och dra i rumstemperatur i några
timmar.Värm upp den och låt den sjuda några minuter innan
servering med kokt potatis, rivna morötter och rårörda lingon.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar