fredag 8 november 2013

Lång dag



Jag sitter i soffan efter att ha vikt vad som har känts som en oändlig hög med tvätt. Klockan närmar sig midnatt och jag känner att det faktiskt har varit en produktiv dag. Jag har hunnit dammsuga vardagsrummet, städa badrummet, laga middag, vattna mina plantor, tvätta och vika tvätten. Jag har till och med gjort chilipulver av mina frukter. Det är en speciell känsla att göra kryddor av något som man har odlat själv. Priceless.
Mina Habaneros


Jag passade på att smita in på den lokala te & kaffebutiken för att fylla på teförrådet. Vilka underbara människor! Där har ni service på hög nivå och många säljare i exklusivare butiker hade inte mått dåligt av en kurs hos dessa fantastiska personer. Vi pratade om allt från kaffekvarnar och vår gemensamma beundran för kafferostar och tehandlarna Johan & Nyström till olika varianter av Earl Grey. Det var just Earl Grey jag var ute efter och jag hade redan innan bestämt mig för Earl Grey Cream. Dom rekommenderade Earl Grey Deluxe och skickade med mig ett smakprov på denna. Sen frågade om julteer och det slutade med att jag fick ett smakprov på deras glöggte.
Sånt trevligt bemötande vinner man alltid på i längden. Alla gånger!
Jag kan säga utan att tveka att jag kommer att köpa allt mitt te och kaffe från Majornas te och kaffe i fortsättningen =)
Mina fina

Emellan varven idag har jag suttit och kollat runt på matbloggar och en sak slog mig direkt. Många bloggar ser så himla fina ut! Allt är så elegant och lyxigt! Inte för att det är något fel med det -tvärtom. Men så tänker jag på hur jag tidigare idag satt på köksgolvet iklädd myskläder med min stavmixer och gjorde chilipulver (lång historia, min stavmixer låter så mycket på diskbänken)
Det är helt enkelt inte så mycket glamour inblandad i min matlagning. Men jag hade inte velat ha det på något annat sätt :)
Men det betyder såklart inte att jag inte uppskattar fina, eleganta bloggar och liknande. Jag blir väldigt inspirerad även av den typen av matlagning och Elle Mat & Vin hamnar i korgen så fort jag ser ett nytt nummer på hyllan.

Oj vilken novell det blev idag! Kan det vara för att jag är lite trött?
Nu är det iallafall dags för nästa favoritkock! Yay!

Nummer 4

Tareq Taylor

Han driver slottsträdgårdens kafé i Malmö, har setts som tv-kock i 'trädgårdsonsdag' och i juni 2013 så har hans nya program 'Tareq Taylor's Nordic Cooking' premiär på BBC Lifestyle. Han har även gett ut kokböcker och en av dessa står hemma i min bokhylla och är en av mina absoluta favoriter.

Här har ni Tareqs recept på plommonchutney. Himmelskt god!
Min bild =D

Plommonchutney

15 Kryddnejlikor
1 tsk Korianderfön
1 Stjärnanis
1 tsk Gula senapsfrön
500 g plommon
1/2 röd chill eller efter smak (jag tog en hel)
1 Vitlöksklyfta
1 liten gul lök (50 gram)
300 g strösocker
1 dl vatten
1/2 dl ättika (12%)

  1. Krossa alla torkade kryddor fint i en mortel.
  2. Kärna ur plommonen och skär dom i mindre bitar.
  3. Kärna ur chilin och hacka den grovt tillsammans med vitlök och gul lök.
  4. Koka upp samtliga ingredienser i en stor, tjockbottnad, rostfri kastrull och låt koka upp under lock. Ta av locket och koka vidare i ca 20 minuter.
  5. Häll upp i steriliserade och varma glaskonserver. Sätt på locken och vänd burkarna uppochner under nedkylningen. Förvara mörkt och svalt.




0 kommentarer:

Skicka en kommentar