tisdag 31 januari 2012

risotto, risotto, risotto!

Jag har förälskat mig I risotto, åh vad det är gott med risotto! 
Jag har precis böjat få till det så den blir krämig, inte som klister och grynen är fasta, men inte hårda.  
Så nu har jag massor med recept på risotto som jag vill prova. Jag började med det här receptet, om man vill ha vegetariskt så kan man bara skippa pancettan.
Det var jättegott, ska prova fler receptet om nån vecka eller så
Kommer att lägga upp dom här om jag hittar något som är riktigt gott.
Riktig mysmat är det också! Yum!


Risotto med ärtor, svamp och pancetta
Min bild =)
















4 port
1,25l vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2tsk olivolja
I gul lök, finhackad
6-8 champinjoner
2 vitlöksklyftor, pressade
3,75 dl arborio ris
80ml vitt vin
3,75dl frusna ärtor, tinade
1tsk finrivet citronskal
60ml riven parmesanost
4 tunna skivor pancetta (eller bacon)

1.  1. Värm ugnen till 200°C (Det går bra att skippa detta och steka pancettan eller bacon istället) Koka upp vattnet i en stor kastrull på hög värme. Smula ner buljongtärningen. Sänk värmen och sjud.
2.  2. Värm olja i en stork kastrull på medelhög värme. Lägg ner lök, champinjoner och vitlök. Stek under omrörning i 5 minuter eller tills löken mjuknat. Tillsätt riset. Värm under omröning  1-2 minuter tills riset är glansigt.
3.   3.Häll på vinet och rör om tills det är nästan helt absorberat. Tillsätt ca 2,5dl varm buljong och rör om med en träslev tills vätskan är helt absorberad. Fortsätt att hälla på den varma buljongen, 2,5 dl i taget, rör hela tiden om och låt vätskan absorberas innan du häller på nästa 2,5dl. Detta tar ca 20 minuter (tog längre tid för mig) och riset är mört men ändå har en hyfsat fast kärna och risotton är krämig. Rör ner ärtor, citronskal och parmesan. Krydda med peppar, täck över och ställ åt sidan i 3 minuter.
4.   4.Under tiden, lägg pancetta eller bacon på en plåt och ställ in i ugnen i 8-10 minuter, eller tills den är krispig. Ta ut och bryt i bitar (Ett alternativ här är att steka pancetta eller bacon i lite olja och lägg över på hushållspapper och badda torrt)
5.   Fördela risotton i skålar och toppa med pancetta, krydda med lite nymalen svartpeppar och servera.

Recept från www.taste.com.au

måndag 30 januari 2012

Mysmat

En fördel med vinterkylan här hemma är allt gott jag kan laga som inte riktigt funkar när det är varmt. 
När jag var i Australien så blev det mycket sallader och sushi. 
När det är över 20 grader varmt så är det gott med kall mat och jag ser fram emot att prova på ett par olika recept på ceasarsallad som jag har samlat på mig när sommaren väl kommer här hemma.
Men som sagt, nu är kylan här och vad är godare en kall vinterkväll än en god soppa? 
Jag gillar att göra en varje vecka och ha som lunch/kvällsmat/mellanmål under veckan.
En klar favorit hittills är denna soppan, jag brukar skippa toasten och bara ha en brödbit till, den är så god! 

Potatis & purjolöks-soppa
Bild: Goodtaste magazine
















6 port
40ml olivolja
1 Purjolök, halverad på längden, tunnt skivad
2 vitlöksklyftor, pressade
600g potatis, skalad, skuren i bitar
1liter kycklingbuljong
2,5dl vatten
1tsk timjan
En nypa malen muskotnöt
200ml matlagningsgrädde
Blåmögelost-toast
1 liten baguette, skuren i bitar, på snedden
150g mjuk blåmögelost

1.  1. Värm olja i en stor kastrull på medelvärme. Stek purjolök och vitlök under omrörning i 3 minuter eller tills löken mjuknat. Tillsätt potatis, buljong, vatten, timjan och muskotnöt. Koka upp och låt koka i 15 minuter eller tills potatisen är mjuk.
2.   
        2.Mixa hälften av potatisblandningen med en stavmixer tills den är slät. Häll över i en ren kastrull och upprepa med resten av blandningen. Rör ner grädden och värm upp på medelvärme tills soppan är varm.
3.   
        3.Värm ugnen till 200°C, gärna med grillfunktion. Lägg ut brödet på en plåt med bakplåtspapper. Värm i ugn i några tills brödet är gyllenbrunt, vänd brödskivorna och bre på osten. Värm i uhn i ytterligare några minuter tills osten har smält. Fördela soppan i skåar, krydda med svartpeppar och toppa med toast.





Recept från Goodtaste magazine, issue: may 2011

söndag 29 januari 2012

Bananas

Jag har ätit så mycket gott I Australien, provat mycket nytt och fått många idéer och mycket inspiration till nya recept. Jag hade dessutom inte alltid haft tillgång till ett kök när jag var där. Så nu när jag kom hem till kalla Sverige så har jag bakat och lagat mat som en galning.
Häromdagen fick jag syn på et gäng bananer som började se övermogna ut.
Då kom jag att täka på ett recept på banankaka som jag såg på www.taste.com.au
Jag var tvungen att prova! Och gud va gott det blev! Det bryter så gott med hallonen och det är ju aldrig fel att äta nyttig banan.
Prova denna, även om ni tycker att banankaka låter sådär, själv så brukar jag inte gilla banan i bak eller mat, men denna är kalasgod!

Min banankaka =)


Banankaka
6 port
Smält smör
Ströbröd
3,33dl självresande vetemjöl*(se nedan)
2,5dl vetemjöl
1,6dl Råsocker (eller farinsocker)
60ml kokosflingor
1tsk malen kanel
2tsk vaniljsocker
3 ägg
450g mosad banan (ca 4st)
1,6dl rapsolja
125g hallon (färska eller frysta som tinats)


1.   Värm ugnen till 150°C. Smöra och bröa en 7cm djup 10*20cm brödpanna.
2.   Blanda ihop mjölen, tillsätt socker , kokos, kanel och vaniljsocker, rör om. Gör en grop i mitten och tillsätt ägg, banan och olja, rör om tills väl blandat. Vänd försiktigt ner hallonen.
3.  
     Häll över smeten i den förberedda pannan. Baka i ugn 1timme & 30min eller tills du kan sticka en provsticka i kakan och den kommer ut ren. Låt stå i pannan i 20 minuter innan du vänder över kakan på ett galler för att svalna helt.

*Självresande mjöl finns i välsorterade mataffärer, kan annars ersättas med vetemjöl blandat med bakpulver och salt. Proportionerna är: 1msk bakpulver 1tsk salt till 5dl vetemjöl


TIPS!
Gott till detta är fikonsmör.
Ingredienser:
100g smör, rumstempererat, i bitar
60ml florsocker
60ml fikonsylt

Blanda smör och florsocker med elvisp tills det blir ljust och krämigt. Blanda ner sylten och rör om.

     Recept från www.taste.com.au

Lantliv

Hacke Hackspett


Jag är precis hemkommen från en helg i stugan, väldigt skönt att andas lantluft och ha djur och natur nära inpå igen. Jag har även fått tillfälle att skriva ner en del recept som jag har provat den senaste tiden, så nu kommer det ett helt gäng på en gång. Jag fick återigen en chans att göra Wellingtons, något som blivit en av Lukes favoriter. Jag fick ansvaret att laga middag till familjen på lördagen, lite nervös var jag om jag ska vara helt ärlig, för jag har ju inte smakat på detta själv då jag inte äter köttfärs och vi hade ingen backup-mat.
Men det blev en riktig hit, alla tyckte om det. Så nu har det testats på fler personer än Luke och förtjänar därför en plats på bloggen.
Det var lite svårt att avgöra hur mycket smördeg jag skulle köpa, iochmed att jag bara köpt smördeg till detta recept i Australien innan. Jag köpte ett paket färsk smördeg, inte fryst, och det räckte bra till tre stora Wellingtons, nästa gång köper jag nog två paket om jag ska göra fyra stycken, synd att det är så dyrt bara. Här kommer iallafall receptet:

Bild: Deliciouse magazine


Mini Wellingtons med
Senaps crème fraiche
4 port
600g nötfärs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
40ml tomatpuré
40ml färsk persilja, finhackad
20ml rosmarin
1,25 ströbröd, plus extra för att strö över prusciutto
2tsk Worcestershire sås
20ml torkade porcinisvampar (kan uteslutas)
2 ägg
80ml grovkornig senap
2 ark smördeg (se tips nedan)
8 tunna skivor prusciutto
200g creme fraiche

1.   Värm ugnen till 200°C och täck en plåt med bakplåtspapper. Blanda köttfärs, lök, vitlök, tomatpuré, kryddor, ströbröd, Worcestershire sås, svampar, ett ägg och 40ml senap i en skål. Krydda med saalt och peppar och ställ åt sidan.
2.   Dela två smördegsark på hälften. Toppa varje halva med två skivor prusciutto och strö över lite ströbröd. Dela köttfärsblandningen i fyra delar, rulla till tjocka rullar och placera på smördegsarken. Vik över degen och försegla. Skär bort överflödig deg. Lägg ut på bakplåtspappret med viksidan neråt.
3.   Skär resterande smördeg i 1cm tjocka längder och använd för att dekorera dina wellingtons (se bild) badda med lite vatten om degen inte fäster. Pensla med resterande ägg och baka i ugn i 20-30 minuter, tills degen är gyllenbrun. Låt vila i 5 minuter.
4.   Blanda resten av senapen med creme fraiche och krydda med salt och peppar. Servera Wellingtons med senapssåsen och grönsallad.
TIPS! 
Det har varit svårt att vara exakt med smördegen då detta är ett recept från Australien. Jag köpte färsk smördeg, inte den frusna, men man får skära till lite som man tror. Kommentera gärna om du hittat en exakt lösning.

Recept från Deliciouse magazine, issue: April 2011



måndag 23 januari 2012

Back to basics

Nu är jag hemma i Sverige igen, med mig har jag härliga minnen, erfarenheter och massor med goda recept från vänner och tidningar i Australien. Så nu har jag mycket att att pyssla med här hemma i köket, en perfekt hobby medans jag letar både jobb och lägenhet.
Jag började med dessa chokladkakor och när ni ser bilderna så kommer ni förstå varför.
Dom är dessutom väldigt enkla att göra. Om man bara följer instruktionerna så får man stora kakor som ser ut som dom där tjusiga sakerna man ser på caféer. Mums! Resten av familjen har verkligen uppskattat dessa, kakburken har tömts snabbt den här gången.

Receptet hittade jag i aprilnumret av Delicious, en av mina favoritmattidningar i Australien. Tack Delicious!

Double-Chocolate cookies
20st

150g osaltat smör, rumstempererat
250g farinsocker
1tsk vaniljsocker
1 ägg, lätt vispat
3,75 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1,25 dl kakao
200g vit choklad, grovt hackad

1. Vispa smör och socker med elvisp tills det är tjockt och ljust. (Jag vispade för hand) Tillsätt ägg och vanilj och fortsätt vispa tills det är väl kombinerat.
Vänd ner mjöl, bakpulver, kakao och en nypa salt tills det precis blandats, rör sedan ner den vita chokladen.

2. Forma degen till en 7cm bred rulle, rulla in i plastfolie och lägg in i kylen i 30 minuter.
Värm ugnen till 180° och täck en plåt med bakplatspapper.


3. Ta bort plastfolien och skär i 1,5cm tjocka rundor. Placera ut på en form med 4cm mellanrum (jag brukar trycka till dom lite på plåten och se till att dom är runda och fina) 






Baka i ugn i 10-15 minuter tills dom är fasta. Låt svalna på plåten i 5 minuter och flytta sedan över till ett galler och låt svalna helt.
Yum!


Jag blev väldigt nöjd med slutresultatet, dessa kan jag varmt rekommendera =)