måndag 30 januari 2012

Mysmat

En fördel med vinterkylan här hemma är allt gott jag kan laga som inte riktigt funkar när det är varmt. 
När jag var i Australien så blev det mycket sallader och sushi. 
När det är över 20 grader varmt så är det gott med kall mat och jag ser fram emot att prova på ett par olika recept på ceasarsallad som jag har samlat på mig när sommaren väl kommer här hemma.
Men som sagt, nu är kylan här och vad är godare en kall vinterkväll än en god soppa? 
Jag gillar att göra en varje vecka och ha som lunch/kvällsmat/mellanmål under veckan.
En klar favorit hittills är denna soppan, jag brukar skippa toasten och bara ha en brödbit till, den är så god! 

Potatis & purjolöks-soppa
Bild: Goodtaste magazine
















6 port
40ml olivolja
1 Purjolök, halverad på längden, tunnt skivad
2 vitlöksklyftor, pressade
600g potatis, skalad, skuren i bitar
1liter kycklingbuljong
2,5dl vatten
1tsk timjan
En nypa malen muskotnöt
200ml matlagningsgrädde
Blåmögelost-toast
1 liten baguette, skuren i bitar, på snedden
150g mjuk blåmögelost

1.  1. Värm olja i en stor kastrull på medelvärme. Stek purjolök och vitlök under omrörning i 3 minuter eller tills löken mjuknat. Tillsätt potatis, buljong, vatten, timjan och muskotnöt. Koka upp och låt koka i 15 minuter eller tills potatisen är mjuk.
2.   
        2.Mixa hälften av potatisblandningen med en stavmixer tills den är slät. Häll över i en ren kastrull och upprepa med resten av blandningen. Rör ner grädden och värm upp på medelvärme tills soppan är varm.
3.   
        3.Värm ugnen till 200°C, gärna med grillfunktion. Lägg ut brödet på en plåt med bakplåtspapper. Värm i ugn i några tills brödet är gyllenbrunt, vänd brödskivorna och bre på osten. Värm i uhn i ytterligare några minuter tills osten har smält. Fördela soppan i skåar, krydda med svartpeppar och toppa med toast.





Recept från Goodtaste magazine, issue: may 2011

0 kommentarer:

Skicka en kommentar