Hacke Hackspett |
Jag är precis hemkommen från en helg i stugan, väldigt skönt att andas lantluft och ha djur och natur nära inpå igen. Jag har även fått tillfälle att skriva ner en del recept som jag har provat den senaste tiden, så nu kommer det ett helt gäng på en gång. Jag fick återigen en chans att göra Wellingtons, något som blivit en av Lukes favoriter. Jag fick ansvaret att laga middag till familjen på lördagen, lite nervös var jag om jag ska vara helt ärlig, för jag har ju inte smakat på detta själv då jag inte äter köttfärs och vi hade ingen backup-mat.
Men det blev en riktig hit, alla tyckte om det. Så nu har det testats på fler personer än Luke och förtjänar därför en plats på bloggen.
Det var lite svårt att avgöra hur mycket smördeg jag skulle köpa, iochmed att jag bara köpt smördeg till detta recept i Australien innan. Jag köpte ett paket färsk smördeg, inte fryst, och det räckte bra till tre stora Wellingtons, nästa gång köper jag nog två paket om jag ska göra fyra stycken, synd att det är så dyrt bara. Här kommer iallafall receptet:
![]() |
Bild: Deliciouse magazine |
Mini Wellingtons med
Senaps crème fraiche
4 port
600g nötfärs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
40ml tomatpuré
40ml färsk persilja, finhackad
20ml rosmarin
1,25 ströbröd, plus extra för att strö över prusciutto
2tsk Worcestershire sås
20ml torkade porcinisvampar (kan uteslutas)
2 ägg
80ml grovkornig senap
2 ark smördeg (se tips nedan)
8 tunna skivor prusciutto
200g creme fraiche
1. Värm ugnen till 200°C och täck en plåt med bakplåtspapper. Blanda köttfärs, lök, vitlök, tomatpuré, kryddor, ströbröd, Worcestershire sås, svampar, ett ägg och 40ml senap i en skål. Krydda med saalt och peppar och ställ åt sidan.
2. Dela två smördegsark på hälften. Toppa varje halva med två skivor prusciutto och strö över lite ströbröd. Dela köttfärsblandningen i fyra delar, rulla till tjocka rullar och placera på smördegsarken. Vik över degen och försegla. Skär bort överflödig deg. Lägg ut på bakplåtspappret med viksidan neråt.
3. Skär resterande smördeg i 1cm tjocka längder och använd för att dekorera dina wellingtons (se bild) badda med lite vatten om degen inte fäster. Pensla med resterande ägg och baka i ugn i 20-30 minuter, tills degen är gyllenbrun. Låt vila i 5 minuter.
4. Blanda resten av senapen med creme fraiche och krydda med salt och peppar. Servera Wellingtons med senapssåsen och grönsallad.
TIPS!
Det har varit svårt att vara exakt med smördegen då detta är ett recept från Australien. Jag köpte färsk smördeg, inte den frusna, men man får skära till lite som man tror. Kommentera gärna om du hittat en exakt lösning.
Recept från Deliciouse magazine, issue: April 2011
0 kommentarer:
Skicka en kommentar