tisdag 25 juni 2013

Spännande tider


Det har inte blivit så mycket bloggskrivande det senaste. Jag har börjat nytt jobb och försöker komma in i nya arbetsuppgifter och rutiner. Jag jobbar nu på ett café i centrala Göteborg som bjuder på en helt fantastisk utsikt och väldigt god mat och dryck. Det känns väldigt skönt att inte stå instängd i en butik hela sommaren för en gångs skull =D

Utsikt på jobbet =D




Det går framåt med mina plantor. Häromdagen klippte jag ner myntan och salvian, dom började likna stora buskar, så det kändes som att det var dags. Salvian hänger och torkar i köket, myntan delade jag upp och frös en del och torkade resten. På vissa chiliplantor har jag en hel del frukter nu, medans vissa blommor fortfarande bara ramlar av! Jag ska kolla upp problemet lite mer ingående.. Men det ser iallafall ut som att jag får en hel del cayennepeppar.
Salvian

Min lilla tomat


Jag har spanat lite på en svamp och frukttork, den hade jag kunnat använda för att torka mina chilisar. Det finns andra sätt att göra det på, men det verkar snabbt och enkelt med en sådan mackapär.. plus att jag kan torka annat också. Svampsäsongen närmar sig med stormsteg ...

Cayenne


Det senaste har jag lagat mycket soppor. Det passar bra nu när jag slutar sent på kvällarna och inte orkar stora måltider. Plus att herrn jobbar nätter och uppskattar lite soppa som nattamat.
Jag har upptäckt hur roligt det kan vara att tillaga soppor, jag har aldrig gjort det speciellt ofta tidigare. Dessutom finns det ju oändligt många kvalisorter, så det finns mycket att upptäcka. Senast blev det en kalasgod grön ärtsoppa med pepparrotscremefraiche. Väldigt gott!

måndag 10 juni 2013

I väntan på skörd


Nu har jag fått mina första chillifrukter! Det går inte att beskriva glädjen av att börja se resultatet av månaders ’jobb’ jag har pysslat om mina små ögonstenar sedan de var bara ett par centimeter höga. Nu är vissa av dom över en halvmeter!





 Jag har som sagt ingen erfarenhet av detta sen innan, jag har frågat och googlat mig fram. Dom senaste dagarna har jag varit bekymrad (läs: panikslagen) eftersom att många blommor gulnat och ramlat av (med stänglar) men efter en snabb google-sökning så tror jag mig veta vad problemet är. Antingen är det lite för varmt för dom. Jag har ju ingen balkong, dom står inomhus,  så det kan ju stämma.Jag ska se till att ha fönstret öppet i vardagsrummet, iallafall när jag är hemma. Eller så kan det bero på dålig pollinering..På forumet så var det någon som skrev att hon ”handpollinerar” sina blommor

 ”Varje blomma har både ståndare och pistill. Frömjölet från ståndarna skall bara komma i kontakt med pistillen för att befruktning skall ske. Det räcker med att ett bi eller vinden eller du själv "rufsar om" i blomman. Och alltså räcker det med en enda blomma( ....) det räcker att smätta på blomman med fingret, man ser ett litet moln av frömjöl om man tittar”

Direkt efter att jag hade läst detta så hoppade jag upp från stolen och sprang och smätte på mina chilliblommor. Så håll tummarna för att jag får behålla resten av mina blommor nu!

Förutom hemmaodlingen så har jag tänkt åka på självplock snart och få tag på lite rabarber och jordgubbar om det finns. Av detta blir det sylt och saft efter Tareq Taylors recept. Jag vet inte om det finns tid innan midsommar, jag måste nog få in en resa till IKEA innan dess för att fylla på förrådet med flaskor och syltburkar =)

På tal om Tareq Taylor så testade jag hans recept på Ketchup för ett tag sen. Det var jättegott! Nästa gång ska jag nog testa att ha i pyttelite chilli.. det kändes som att det saknades det där lilla extra.. Men det är ett jättebra grundrecept =)



Tareq Taylors Ketchup

800 g solmogna eller konserverade tomater
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl vatten
160 g (ca 1dl) honung
½ dl ättika (12%)
150 g (ca 1 dl) tomatpuré
1 tsk salt

Koka upp vatten i en kastrull. Skålla tomaterna tills skalet spricker. Skala och hacka dem grovt.

Lägg alla ingredienser i en stor, tjockbottnad, rostfri kastrull.

Koka på medelhög värme i cirka 30 minuter. Rör ofta.


Mixa och passera om du vill ha ketchupen riktigt slät. Slå den varma ketchupen på steriliserade, varma burkar eller flaskor. Ketchupen håller upp till ett år i kylen. Men den kommer att ta slut betydligt fortare än så. 

Nääs fabriker


Förra veckan var det dags för minisemester. Vi spenderade en natt på Nääs fabrikers hotell i Tollered. Vackra miljöer, helt fantastiskt god mat och väldigt trevligt sällskap.. En oförglömlig nationaldag helt enkelt.







Redan vid lunchen imponerade Nääs med sin goda mat, jag åt en caesarsallad och herrn tog en räkmacka, till detta blev det husets vita. Detta vin tog oss båda med storm, det var Levin Sauvignon Blanc. Det var det godaste vin jag smakat på väldigt, väldigt länge. Dessvärre verkar det inte som att det går att få tag på från Systembolaget. Typiskt..
Efter lunchen tog vi en promenad runtomkring fabrikerna och upp i byn, väldigt vackra byggnader och intressant historia kring området.  Man gick mest och myste och läste på informationsskyltarna på alla fina byggnader.



Vid middagen imponerade dom igen. Med råge. Vi valde deras specialmeny för nationaldagen plus vinpaketet till (förutom desserten)

Förrätt: Grön sparrissoppa med bakad färsklök, rädisor, rädisor & gulbeta
Till soppan fick vi återse min nya bästa vän Levin Sauvignon Blanc

Varmrätt: Kalvytterfilé med vit sparris, körvelvelouté & potatisterrine
Jag minns tyvärr inte vad dom gav oss för vin till varmrätten, men ack så gott!



Till efterrätten så blev det inte menyförslaget utan vi tog en ostbricka och en rom. Låter kanske som en konstig kombination och visst hade ett dessertvin varit bättre kompis med osten, men jag ångrar ingenting. Jag är inte en stor romdrickare, men det var väldigt gott.

Efter middagen så avrundade vi kvällen med en och annan whiskey i baren. Serverat av en väldigt trevlig och kunnig engelsman.


Jag längtar redan tillbaks! 

måndag 3 juni 2013

Smak av sommar

Nu är sommaren äntligen här. Och vilken entré den gjorde! Igår satt jag och min vän Marie och sippade på varsin Pimms vid tio-tiden på kvällen, då var det 21 grader varmt!  Härligt, härligt.

Jag har varit ute i stugan ett par dagar och njutit av svensk sommar när den är som bäst. För mig innebär det solnedgång vid sjön, skogspromenader, lukten av nyklippt gräs, att sitta på verandan på kvällen och känna doften av kaprifol.. Och mycket, mycket mer som jag ser fram emot att njuta av dom närmaste månaderna.

 Här hemma så stormtrivs mina plantor. Dom flesta chilliplantorna blommar och börjar bli väldigt höga, min Jamaican Bell är nu nästan 50cm hög! Salvian växer bra och myntan växer som..ja, ogräs. Vi använde mynta i våra Pimms-drinkar igår och det var väldigt gott.


För ett par veckor sedan hade vi kalas här hemma, vi höl det enkelt och bjöd ”bara” på fika. Efter mycket bläddrande i tidningar och kokböcker så bestämde jag mig för att försöka mig på tarteletter.
Det var både oligt och gott, nästa gång kommer jag nog förbereda formarna kvällen innan, det blev lite stressigt på slutet med så många moment.

Här är receptet, som jag hittade i Lantliv Mat & Vin, receptet var gjort för tareletter och småkakor med två olika smaker. Jag ville ha fler tarteletter så jag använde 2/3 av degen till det.



Tarteletter & Kakor

1dl strösocker
200g rumstempererat smör
5dl vetemjöl
1 ägg (kan bytas ut mot lite vatten)
Smaksättning till mördegskakor:
1msk riven ingefära
1msk mald kardemumma

1. Blanda socker och smör til en jämn massa. Sikta ner mjölet under omrörning och tillsätt ägget eller en skvätt vatten så att degen går ihop. Dela degen i tre delar. Blanda i ingefära i en av degarna och kardemumma  i den andra. Den tredje delen ska bli tarteletter.

2. Låt de tre degarna vila i kylen i 30 minuter innan du kavlar ut den till kakor och/eller fodrar tartelettformar med den.

3. Tarteletter: Sätt ugnen på 180 grader. Fodra 12 små tartelettformar med den tredjedel deg som inte är smaksatt. Lägg gärna en extra form som stöd så att inte kanterna kasar ner vid gräddningen. Grädda formarna i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna innan du fyller dem.

4. Mördegskakor: Kavla ut de två smaksatta degarna till 4-5 mm tjocklek och stansa eller sporra ut kakor i önskad storlek. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö  strösocker på kakorna och grädda i 180 grader  7-10 minuter tills de fått lite färg.

Jordgubbstartelett
4 formar

½ vaniljstång
1 ½ dl mjölk
2 äggulor
½ dl strösocker
1 msk maizenamjöl
1 msk smör
1 ask jordgubbar 

1.  Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstången, fröna och mjölken i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp.

2. Vispa ihop äggulor, socker och maizena i en bunke. Häll den heta vaniljmjölken över äggvispet under omrörning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Låt krämen sjuda upp under ständig omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen av plattan. Lyft bort vaniljstången och tillsätt smöret under omrörning. Lägg plastfilm över bunken och ställ kallt.

3. Skeda eller spritsa krämen i tartelettskalen. Garnera med jordgubbar.


Chokladtartelett med blåbär
4 formar

25g rumstempererat smör
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
25g smält mörk choklad
1liten ask blåbär

1. Vispa upp smöret med florsockret och vaniljsockret. Tillsätt äggulan och vispa fluffigt. Tillsätt chokladen under vispning i en jämn stråle.

2. Skeda krämen i tartelettskalen. Jämna till med en spatel. Garnera med blåbär.