Nu har jag fått mina första chillifrukter! Det
går inte att beskriva glädjen av att börja se resultatet av månaders ’jobb’ jag
har pysslat om mina små ögonstenar sedan de var bara ett par centimeter höga.
Nu är vissa av dom över en halvmeter!
Jag har som sagt ingen erfarenhet av detta
sen innan, jag har frågat och googlat mig fram. Dom senaste dagarna har jag
varit bekymrad (läs: panikslagen) eftersom att många blommor gulnat och ramlat
av (med stänglar) men efter en snabb google-sökning så tror jag mig veta vad
problemet är. Antingen är det lite för varmt för dom. Jag har ju ingen balkong, dom står inomhus, så det kan ju stämma.Jag ska se till att ha fönstret öppet i vardagsrummet,
iallafall när jag är hemma. Eller så kan det bero på dålig pollinering..På
forumet så var det någon som skrev att hon ”handpollinerar” sina blommor
”Varje blomma har både ståndare och
pistill. Frömjölet från ståndarna skall bara komma i kontakt med pistillen för
att befruktning skall ske. Det räcker med att ett bi eller vinden eller du
själv "rufsar om" i blomman. Och alltså räcker det med en enda blomma(
....) det räcker att smätta på blomman med fingret, man ser ett litet moln av
frömjöl om man tittar”
Direkt efter att jag hade läst detta så
hoppade jag upp från stolen och sprang och smätte på mina chilliblommor. Så
håll tummarna för att jag får behålla resten av mina blommor nu!
Förutom hemmaodlingen så har jag tänkt åka på
självplock snart och få tag på lite rabarber och jordgubbar om det finns. Av
detta blir det sylt och saft efter Tareq Taylors recept. Jag vet inte om det
finns tid innan midsommar, jag måste nog få in en resa till IKEA innan dess för
att fylla på förrådet med flaskor och syltburkar =)
På tal om Tareq Taylor så testade jag hans
recept på Ketchup för ett tag sen. Det var jättegott! Nästa gång ska jag nog
testa att ha i pyttelite chilli.. det kändes som att det saknades det där lilla
extra.. Men det är ett jättebra grundrecept =)
Tareq Taylors Ketchup
800 g solmogna eller konserverade tomater
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl vatten
160 g (ca 1dl) honung
½ dl ättika (12%)
150 g (ca 1 dl) tomatpuré
1 tsk salt
Koka upp vatten i en kastrull. Skålla
tomaterna tills skalet spricker. Skala och hacka dem grovt.
Lägg alla ingredienser i en stor,
tjockbottnad, rostfri kastrull.
Koka på medelhög värme i cirka 30 minuter. Rör
ofta.
Mixa och passera om du vill ha ketchupen
riktigt slät. Slå den varma ketchupen på steriliserade, varma burkar eller
flaskor. Ketchupen håller upp till ett år i kylen. Men den kommer att ta slut
betydligt fortare än så.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar