måndag 10 juni 2013

I väntan på skörd


Nu har jag fått mina första chillifrukter! Det går inte att beskriva glädjen av att börja se resultatet av månaders ’jobb’ jag har pysslat om mina små ögonstenar sedan de var bara ett par centimeter höga. Nu är vissa av dom över en halvmeter!





 Jag har som sagt ingen erfarenhet av detta sen innan, jag har frågat och googlat mig fram. Dom senaste dagarna har jag varit bekymrad (läs: panikslagen) eftersom att många blommor gulnat och ramlat av (med stänglar) men efter en snabb google-sökning så tror jag mig veta vad problemet är. Antingen är det lite för varmt för dom. Jag har ju ingen balkong, dom står inomhus,  så det kan ju stämma.Jag ska se till att ha fönstret öppet i vardagsrummet, iallafall när jag är hemma. Eller så kan det bero på dålig pollinering..På forumet så var det någon som skrev att hon ”handpollinerar” sina blommor

 ”Varje blomma har både ståndare och pistill. Frömjölet från ståndarna skall bara komma i kontakt med pistillen för att befruktning skall ske. Det räcker med att ett bi eller vinden eller du själv "rufsar om" i blomman. Och alltså räcker det med en enda blomma( ....) det räcker att smätta på blomman med fingret, man ser ett litet moln av frömjöl om man tittar”

Direkt efter att jag hade läst detta så hoppade jag upp från stolen och sprang och smätte på mina chilliblommor. Så håll tummarna för att jag får behålla resten av mina blommor nu!

Förutom hemmaodlingen så har jag tänkt åka på självplock snart och få tag på lite rabarber och jordgubbar om det finns. Av detta blir det sylt och saft efter Tareq Taylors recept. Jag vet inte om det finns tid innan midsommar, jag måste nog få in en resa till IKEA innan dess för att fylla på förrådet med flaskor och syltburkar =)

På tal om Tareq Taylor så testade jag hans recept på Ketchup för ett tag sen. Det var jättegott! Nästa gång ska jag nog testa att ha i pyttelite chilli.. det kändes som att det saknades det där lilla extra.. Men det är ett jättebra grundrecept =)



Tareq Taylors Ketchup

800 g solmogna eller konserverade tomater
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl vatten
160 g (ca 1dl) honung
½ dl ättika (12%)
150 g (ca 1 dl) tomatpuré
1 tsk salt

Koka upp vatten i en kastrull. Skålla tomaterna tills skalet spricker. Skala och hacka dem grovt.

Lägg alla ingredienser i en stor, tjockbottnad, rostfri kastrull.

Koka på medelhög värme i cirka 30 minuter. Rör ofta.


Mixa och passera om du vill ha ketchupen riktigt slät. Slå den varma ketchupen på steriliserade, varma burkar eller flaskor. Ketchupen håller upp till ett år i kylen. Men den kommer att ta slut betydligt fortare än så. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar