torsdag 31 oktober 2013

Fem favoriter


Jag har ju redan skrivit här idag. Men jag sitter så gott här i soffan med en filt, tända ljus, en varm vetekudde och te med honung och lite rom i (Jag är trots allt förkyld)
Men det bästa av allt är att jag har fått nya numret av Lantliv Mat & Vin! Och detta är deras julnummer. Mmmmm! Så mycket gott! Mina nära och kära kan vänta sig allt från polkagrisar till hallonknäck till julen. Åh vad det är mysigt med jul. Jag längtar redan! Tidigare idag satt jag och drack julmust ur mitt fina rödvinsglas. Lagom uppvärmning såhär i oktober...



Jag fick en idé häromdagen. Jag ska lista mina fem favoritkockar som jag fiskar recept tillsammans med en av mina favoritrecept från respektive person. Först var tanken att skriva allt i ett och samma blogginlägg, men jag insåg snabbt att det skulle bli en novell snarare än ett blogginlägg.
Så vi tar dom en och en. Jag skriver dom inte i någon speciell ordning, det är för svårt att välja en favorit helt enkelt =)

Nummer 1

Gordon Ramsay


Jag valde mellan honom och Jamie Oliver, men just nu använder jag Gordons recept mer. Mycket på grund av att jag återupptäckt hans kokbok 'Frisk aptit' som jag hittade i en av mina flyttlådor.

Det här receptet är min favorit i den boken. Än så länge iallafall. Det är den godaste minestronesoppan jag någonsin ätit!


Minestronesoppa med borlottibönor
4 portioner

Min bild =)


2 msk olivolja, plus lite extra att droppa över (kan uteslutas)
2 gula lökar, skalade och hackade
2 medelstora morötter, skalade och skurna i bitar
1 stjälk selleri, ansad och skuren i bitar
havssalt och svartpeppar
ett par kvistar timjan
1 lagerblad
80 g bacon, skuret i bitar med det synliga fettet borttaget
2 msk tomatpuré
2 burkar borlottibönor (à 400 g) sköljda och avrunna
150 g körsbärstomater, skurna i halvor
6-8 dl kycklingbuljong
75 g spagetti, bruten i små bitar
1 stor näve basilika, fint strimlad

Parmesanost, att riva över, om så önskas


  1. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull och lägg i lök, morot, blekselleri och krydda lätt. Fräs under omrörning i 6-8 minuter tills grönsakerna börjar bli mjuka. Tillsätt timjan, lagerblad och bacon. Öka värmen något och fräs i ytterligare 2 minuter under omrörning. Rör ner tomatpurén och låt alltsammans fräsa i ytterligare någon minut.
  2. Tillsätt borlottibönorna och körsbärstomaterna. Häll sedan i så mycket kycklingbuljong eller vatten så att det täcker. Låt sjuda upp. Tillsätt spagettin och koka i 10 minuter tills den är färdig. Smaka av med salt och peppar.
  3. Häll upp i varma soppskålar och strö över den finstrimlade basilikan. Om man vill kan man droppa över lite olivolja och riva lite parmesanost över varje portion. Servera med grovt lantbröd.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar